- 12 července, 2022
 - od Miroslav Fiala
 

- 
                    Čas přípravy10 minut
 - 
                    Doba vaření30 minut
 - 
                    Porce4
 - 
                    Celkový čas40 minut
 
Cuketa je nejvíce využívána během léta, jelikož sezóna cuket je v Česku od června do října. Její plody mohou dosáhnout délky až 40 cm, ale na vaření používáme především cukety menší velikosti. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů je důležitou součástí zeleninových jídel, ať už syrových či tepelně zpracovaných. My si dnes z cukety připravili cukeťáky.
Křupavé cuketové bramboráky jsou výborné a za mě určitě lepší než klasické bramboráky připravené z brambor. Cukeťáky jsou odlehčené, plné vitamínů a příprava je mnohem rychlejší. My cukeťáky klasicky smažíme, jelikož jsou pak křupavé, ale kdo chce zdravější verzi, může si je upéct v troubě.
Suroviny – Křupavé cuketové bramboráky
- Cuketa
 - Vejce
 - Mléko
 - Hladká mouka
 - Česnek dle chuti, prolisovaný
 - Majoránka dle chuti
 - Sůl a pepř dle chuti
 - Sádlo/olej na smažení
 
Postup přípravy – Křupavé cuketové bramboráky
 Připravíme si větší mísu a omytou cuketu nastrouháme najemno a vymačkáme z ní vodu.
 Přidáme 2 vejce, hladkou mouku a trochu mléka tak, aby nám vznikla kašovitá hmota.
 Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a důkladně promícháme.
 Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké cuketové bramboráky dozlatova z obou stran a poté je dáváme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
 Hotové cukeťáky ihned podáváme.
TIP:
- Pokud cuketa chutná hořce, neměli byste ji jíst syrovou ani tepelně upravenou.
 - Před přípravou malý syrový kousek cukety ochutnejte a chuť musí být neutrální nebo nasládlá.
 
Vyzkoušejte také:
Suroviny
Křupavé cuketové bramboráky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Napište komentář