-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas40 minut
Cuketa je nejvíce využívána během léta, jelikož sezóna cuket je v Česku od června do října. Její plody mohou dosáhnout délky až 40 cm, ale na vaření používáme především cukety menší velikosti. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů je důležitou součástí zeleninových jídel, ať už syrových či tepelně zpracovaných. My si dnes z cukety připravili cukeťáky.
Křupavé cuketové bramboráky jsou výborné a za mě určitě lepší než klasické bramboráky připravené z brambor. Cukeťáky jsou odlehčené, plné vitamínů a příprava je mnohem rychlejší. My cukeťáky klasicky smažíme, jelikož jsou pak křupavé, ale kdo chce zdravější verzi, může si je upéct v troubě.
Suroviny – Křupavé cuketové bramboráky
- Cuketa
- Vejce
- Mléko
- Hladká mouka
- Česnek dle chuti, prolisovaný
- Majoránka dle chuti
- Sůl a pepř dle chuti
- Sádlo/olej na smažení
Postup přípravy – Křupavé cuketové bramboráky
- Připravíme si větší mísu a omytou cuketu nastrouháme najemno a vymačkáme z ní vodu.
- Přidáme 2 vejce, hladkou mouku a trochu mléka tak, aby nám vznikla kašovitá hmota.
- Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a důkladně promícháme.
- Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké cuketové bramboráky dozlatova z obou stran a poté je dáváme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
- Hotové cukeťáky ihned podáváme.
TIP:
- Pokud cuketa chutná hořce, neměli byste ji jíst syrovou ani tepelně upravenou.
- Před přípravou malý syrový kousek cukety ochutnejte a chuť musí být neutrální nebo nasládlá.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Křupavé cuketové bramboráky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review