Jednoduchá čočka na kyselo

Jednoduchá čočka na kyselo
  • Čas přípravy
    2 hod
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    2 hod 30 min

Tradiční čočka na kyselo s vejcem a párky je sytý pokrm, který nikdy nezklame. Spojení jemně nakyslé čočky, vařeného vejce a kvalitních uzenin tvoří harmonii chutí, která potěší každého milovníka klasické české kuchyně.

Jednoduchá čočka na kyselo patří mezi nejoblíbenější luštěninová jídla u nás. Je nejen chutná, ale i výživná a skvěle zasytí. Servírovat ji můžete s vařeným vejcem, opečenými párky nebo klobásou. Díky jednoduché přípravě je ideální jak pro všední den, tak i jako rychlý oběd o víkendu. Nezapomeňte si k čočce připravit také smaženou cibulku.

Suroviny na čočku na kyselo s vejcem a párky

  • 300 g hnědé čočky
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce octa (dle chuti i více)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř
  • 4 vejce
  • 4 kvalitní párky nebo klobásy

TIP: Čočku si můžete předem namočit přes noc, aby se zkrátila doba vaření a byla lépe stravitelná.

Jak připravit čočku na kyselo s vejcem a párky?

  1. Čočku přeberte, propláchněte a namočte alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc). Poté ji slijte, zalijte čistou vodou, přidejte bobkový list a nové koření a uvařte doměkka (cca 25–30 minut).
  2. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Zaprašte moukou, dobře promíchejte a vytvořte světlou cibulovou jíšku.
  3. Uvařenou čočku slijte, vyjměte koření a smíchejte ji s jíškou. Přidejte hořčici, cukr, ocet, osolte a opepřete podle chuti. Povařte ještě pár minut, případně dolijte trochu vody, pokud je směs příliš hustá.
  4. Mezitím si uvařte vejce natvrdo nebo jako volské oko a párky ohřejte nebo opečte na pánvi.
  5. Servírujte porci čočky s vejcem a párkem, případně ozdobte čerstvou petrželkou. Nezapomeňte na kyselou okurku.

TIP: Pokud máte rádi krémovější verzi, můžete do čočky vmíchat lžíci zakysané smetany nebo trošku másla pro zjemnění.

Chutnala vám jednoduchá čočka na kyselo? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Jednoduchá čočka na kyselo

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.