Houbová smaženice Pohlreich

Houbová smaženice Pohlreich
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    25 min
  • Porce
    2
  • Celkový čas
    35 min

Houbová sezóna je bezesporu oblíbené období, kdy naši krajané vyrazí ve velkém do lesů pro houbové úlovky. Jedním z nejjednodušších a nejčastějších receptů, jak si čerstvé houby vychutnat je právě houbová smaženice.

Houbová smaženice Pohlreich je klasická houbová smaženice s přidanými tipy od šéfkuchaře Z. Pohlreicha, který nemá rád “rozblemcanou” klasiku. Jak tedy připravit smaženici, za kterou se nebudete muset stydět? Držte se těchto pravidel a rovnou si je vyzkoušejte aplikovat na receptu níže.

Houbová smaženice podle Pohlreicha se řídí těmito pravidly:

  1. Výběr hub: Je dobré používat tvrdé typy hub jako jsou ryzce, hříbky, lišky, křemenáči nebo kozáci. Důležité je, aby houby měly pevnou strukturu. Např. klouzek, masák nebo babka jsou měkčí houby, které by měly tendenci se rozpadat.
  2. Čištění hub: Houby nikdy neomývejte pod proudem vody nebo ve vrstvě vody. Houby vodu nasáknou a změní se jejich struktura, je tedy důležité houby čistit vlhčeným ubrouskem nebo utěrkou.
  3. Restování hub: Nejprve na sádle nebo másle osmahněte cibulku, přidejte houby a restujte, dokud z nich nevyjde všechna voda. Houby by měly být křupavé a pevné. Rozhodně by se neměly dusit, to by mohlo způsobit, že houby budou “jako bláto” i při vhodném výběru.
  4. Koření a bylinky: Smaženice by měla být správně dochucená a dobře vypadat. K tomu vám dopomůže drcený kmín, čerstvě nasekaný pepř a nasekaná čerstvá petrželka nebo pažitka. Pokud máte na zahrádce čerstvý tymián, můžete ho použít, skvěle s houbami ladí a dochutí je. Smaženici nedělejte na oleji, ale na sádle nebo másle.
  5. Vajíčka: Rozšlehaná vejce vlijte do pánve až nakonec a míchejte jen krátce, aby se srazila, ale zůstala krémová a šťavnatá. V žádném případě nesmí být vysušená.

Suroviny na smaženici jako od Pohlreicha

  • cibule
  • lesní houby
  • máslo nebo sádlo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • drcený kmín
  • vejce
  • čerstvá petrželka nebo pažitka

TIP: Můžete přidat lžíci lístečků čerstvého tymiánu.

Postup houbové smaženice od šéfa

  1. Houby očistěte utěrkou nebo jemně navlhčeným hadříkem, nikdy je nemyjte pod vodou. Nakrájejte houby na plátky nebo kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte houby, osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Restujte je bez pokličky tak dlouho, dokud se z nich neodpaří veškerá voda a nezačnou být krásně zlatavé a křupavé. To je nejdůležitější krok!
  3. Ve vedlejší misce rozšlehejte vejce, vlijte je na pánev a za stálého míchání nechte vejce srazit. Smaženice nesmí být suchá, má mít krémovou konzistenci.
  4. Podávejte s čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou a čerstvým chlebem.

TIP: Smaženice chutná skvěle také na osmažené topince.

Povedla se vám houbová smaženice Pohlreich? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Houbová smaženice Pohlreich

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.