Dýňová polévka z dýně Hokkaidó (nejchutnější recept)

Dýňová polévka z dýně Hokkaidó
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    50 minut

Dýňová polévka z dýně Hokkaidó (ang. Red kuri squash) je oblíbeným typickým podzimním jídlem, které vás zahřeje během sychravých dnů a navíc dodá potřebné vitamíny. Recept je opravdu jednoduchý a budeme potřebovat pouze hrnec ve kterém se polévka bude vařit. Dýňová polévka se hodí i jako samostatné jídlo třeba k večeři. Pro vyvážený poměr živin použijte 2-3 brambory, které jídlu dodají sacharidy.

Červená dýně Hokkaidó

Dýňová polévka - dýně Hokkaidó

Tento druh dýně je v posledních letech v České republice velmi rozšířený. Ačkoli její přemrštěné ceny v supermarketu dovedou překvapit, tak samotné pěstování není nijak náročné. Při správném skladování lze dýni z podzimní sklizně konzumovat i po Novém roce. Lze ji také nakrájet, oloupat a uskladnit v mrazáku. Hokkaidó obsahuje vlákninu, která vás nasytí a pomáhá stabilizovat množství cukru v krvi. Také obsahuje beta-karoten, vitamíny B1, B2, minerální látky, draslík a vápník.

Jednoduchá dýňová polévka ingredience

  • dýně Hokkaidó – červená dýně Hokkaidó původem z Japonska je jednou z nejchutnějších a nejvhodnějších dýní pro tuto polévku
  • máslo – s máslem v polévce nešetřete, dodává polévce jemnou chuť, kterou byste s olivovým olejem jen těžko dosáhli
  • cibule – základ všeho, po delším vaření se v jídle rozpadá
  • smetana – polévka z dýně je vynikající díky její krémovitosti
  • zeleninový vývar – jelikož je polévka čistě zeleninová, vývar z jiné zeleniny dokonale podtrhne chuť dýně, na masový vývar či bujón rychle zapomeňte
  • koření – koření je základ jídla a zde se dá poměrně experimentovat, protože do dýňové polévky se hodí sůl, pepř, chilli, zázvor, kari, petržel, tymián, česnek, kurkuma (ne však vše dohromady)

Jak oloupat dýni Hokkaidó? Pečením!

Pokud použijete čerstvou dýni Hokkaidó, která má tvrdou dužinu, tak zjistíte, že krájení a loupání je obtížnější. Je tu způsob jak toto obejít. Dejte na 20 minut do rozpálené trouby rozpůlenou dýni a zbavenou semen. Poté jen dužinu lžící odloupejte od slupky.

Vyzkoušejte také další polévky:

Pokud vám dýňová polévka z dýně Hokkaidó chutnala, tak budu rád za případný komentář nebo tipy jak byste polévku vylepšili vy.

 

Ingredients

    Directions

    Oloupejte a nakrájejte si dýni na kostičky nebo použijte způsob předpečení dýně a poté ji vydlabejte. Cibuli, česnek a mrkev si také nakrájejte na drobné kostičky.

    Step1
    Hokkaidó ve vroucí vodě

    Na rozehřátém másle nechte zesklovatět cibuli a ke konci přidejte na minutku nasekaný česnek. Přidejte nakrájenou mrkev a dýni, krátce zarestujte a zalijte vývarem. Přidejte kurkumu, chilli papričku, kari a muškátový oříšek. Podle potřeby přidejte vodu a vařte směs na mírném ohni zhruba 20 minut dokud dýně nebude měkká.

    Step2
    Jednoduchá dýňová polévka

    Nyní vše v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem, tak aby směs byla krásně jemná. Nyní stáhněte polévku z plamene a vmíchejte smetanu. Můžete přidat nasekanou petržel nebo koriandr nebo pažitku dle chuti.

    Conclusion

    Na talíři můžete ozdobit smetanou nebo opraženými dýňovými semínky či bylinkami. Dobrou chuť.

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Ivka88

      Polévka je neskutečně jemná a výborná!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.