Dušené maso s mrkví a hráškem

Dušené maso s mrkví a hráškem
  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    45 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 hod

Dušené maso s mrkví a hráškem je výborné jednoduché jídlo, které vykouzlíte z pár surovin. Tento recept nejčastěji připravuji v létě z vepřového masa a jako přílohu volím jarní brambory.

Dušené maso s mrkví a hráškem je jednoduché jídlo z jednoho hrnce ke kterému můžete připravit jako přílohu brambory, rýži nebo třeba bramborovou kaši jako já. Doporučuji recept připravovat s vepřovým masem, které se k pokrmu hodí nejlépe. Celkový pokrm můžete zahustit domácí jíškou z másla a hladké mouky nebo kupovanou jíškou.

Suroviny na dušené maso s mrkví a hráškem

  • 600 g vepřového masa
  • 3 větší mrkve
  • 200 g hrášku v plechovce
  • 2 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • voda s bujónem nebo vývar
  • jíška (mouka, máslo)
  • sůl, pepř
  • 1 lžička cukru

TIP: Můžete použít i čerstvý nebo mražený hrášek. Pro zjednodušení receptu jsem použila ten sterilovaný.

Postup přípravy dušeného masa s mrkví a hráškem

  1. Maso si omyjte, nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. Mrkve si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte najemno.
  2. Na sádle nebo oleji začněte restovat cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte kostky masa a nechte ze všech stran opéct. Opečené maso zasypte kmínem, česnekem a sladkou paprikou a zalijte zhruba 1 litrem vody. Takto maso poduste doměkka.
  3. Jakmile je maso měkké, přidejte mrkev na kolečka, duste 5 minut, přidejte hrášek a poté vařte do změknutí mrkve.
  4. Nyní polévku zahustěte buďto jíškou (na 2 lžících másla orestujete 2 lžíce mouky) nebo nastrouhanou syrovou bramborou. Provařte jíšku do zhoustnutí.
  5. Nakonec přidejte lžičku cukru a dochuťte solí s černým pepřem.
  6. Hotový pokrm podávejte k oblíbené příloze.

TIP: Pokud používáte vodu, můžete přidat i vývar v kostce, ideální je použít domácí vývar.

Chutnalo vám dušené maso s mrkví a hráškem? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Vepřové maso na mrkvi a hrášku

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.