-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření45 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod
Dušené maso s mrkví a hráškem je výborné jednoduché jídlo, které vykouzlíte z pár surovin. Tento recept nejčastěji připravuji v létě z vepřového masa a jako přílohu volím jarní brambory.
Dušené maso s mrkví a hráškem je jednoduché jídlo z jednoho hrnce ke kterému můžete připravit jako přílohu brambory, rýži nebo třeba bramborovou kaši jako já. Doporučuji recept připravovat s vepřovým masem, které se k pokrmu hodí nejlépe. Celkový pokrm můžete zahustit domácí jíškou z másla a hladké mouky nebo kupovanou jíškou.
Suroviny na dušené maso s mrkví a hráškem
- 600 g vepřového masa
- 3 větší mrkve
- 200 g hrášku v plechovce
- 2 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- voda s bujónem nebo vývar
- jíška (mouka, máslo)
- sůl, pepř
- 1 lžička cukru
TIP: Můžete použít i čerstvý nebo mražený hrášek. Pro zjednodušení receptu jsem použila ten sterilovaný.
Postup přípravy dušeného masa s mrkví a hráškem
- Maso si omyjte, nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. Mrkve si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte najemno.
- Na sádle nebo oleji začněte restovat cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte kostky masa a nechte ze všech stran opéct. Opečené maso zasypte kmínem, česnekem a sladkou paprikou a zalijte zhruba 1 litrem vody. Takto maso poduste doměkka.
- Jakmile je maso měkké, přidejte mrkev na kolečka, duste 5 minut, přidejte hrášek a poté vařte do změknutí mrkve.
- Nyní polévku zahustěte buďto jíškou (na 2 lžících másla orestujete 2 lžíce mouky) nebo nastrouhanou syrovou bramborou. Provařte jíšku do zhoustnutí.
- Nakonec přidejte lžičku cukru a dochuťte solí s černým pepřem.
- Hotový pokrm podávejte k oblíbené příloze.
TIP: Pokud používáte vodu, můžete přidat i vývar v kostce, ideální je použít domácí vývar.
Chutnalo vám dušené maso s mrkví a hráškem? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Vepřové maso na mrkvi a hrášku
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review