Pikantní katův šleh

Pikantní katův šleh (jednoduchý kaťák)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    30 min

Jednou z nejpopulárnějších hospodských minutek je katův šleh, kterému zkráceně nikdo neřekne jinak než kaťák. Na tenko nakrájené vepřové nudličky se zeleninou a s pikantní omáčkou se hodí k hranolkům nebo bramboráčkům.

Pikantní katův šleh má bohužel špatnou pověst, protože se v podnicích často připravoval ze staršího masa a jeho bídnou kvalitu bylo potřeba přebít chilli papričkami a dochucovadly jako je kečup nebo třeba sójová omáčka. Takovou “lahůdku” si však připravovat nebudeme, použijeme čerstvé suroviny, ale dochutíme ho klasickým retro způsobem.

Odkud pochází katův šleh?

Katův šleh je původní český pokrm, který začal být populární za socialismu v 80.-90. letech minulého století a od té doby se drží stálých jídelníčků mnoha podniků. Jeho předchůdcem byl údajně pokrm zvaný “Golemův hněv”, což byl takový hogo fogo kaťák, který se připravoval z hovězí svíčkové v pražské vinárně U Golema. Postupně se tento pokrm pod mnoha názvy jako třeba “Pekelné nudličky” nebo “Čertovo tajemství” ustálil pod názvem “Katův šleh”.

Suroviny na pikantní katův šleh:

  • 350-400 g vepřového masa (kýta, plec, pečeně)
  • 1 lžička solamylu (bramborový škrob)
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžíce sádla
  • kousek slaniny
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená kápie, 1/2 žluté papriky, 1/2 zelené papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce Worcesterové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce kvalitního kečupu
  • 4 nakládané feferonky
  • 100 ml vývaru/vody
  • sůl, černý pepř
  • 2-3 kyselé okurky

TIP: Místo nakládaných feferonek můžete použít čerstvé nebo sušené chilli nebo nějakou pálivou omáčku.

Jak se dělá katův šleh?

Jelikož mu chceme napravit reputaci, tak použijeme techniky, které recept vyšperkují. Nejprve si krátce namarinujeme velmi tenké nudličky vepřového masa ve směsi solamylu (zahuštění), jedlé sody (zkřehčení) a dalších ingrediencí, které pomůže masu získat potřebný glanc. Maso budeme restovat zprudka a postupně k němu přidávat zeleninu a koření. Pro vytvoření chutné omáčky použijeme Worcester, kečup i sójovku a na konci přidáme kyselé okurky.

Postup přípravy vepřového kaťáku

  1. MARINOVÁNÍ: Vepřové maso nakrájejte proti vláknu na tenké nudličky. Nudličky smíchejte se lžičkou Solamylu, čtvrtkou lžičky jedlé sody, lžící kvalitní sójovky, špetkou solí a pepře, lžičkou oleje a 1 lžící vody, aby se směs dobře propojila. Vše promíchejte a nechte 10 minut stranou.
  2. RESTOVÁNÍ MASA: Na pánvi rozpusťte sádlo a přidejte slaninu na kostičky. Nechte slaninu pustit tuk, zvyšte plamen a maso restujte zprudka dozlatova. Nehýbej s ním během restování zhruba minutku a pak ho otočte.
  3. ZELENINA A DOCHUCENÍ: Přidejte cibuli na plátky, prolisovaný česnek a minutku restujte. Poté přidejte papriku nakrájenou na proužky a 2 minuty restujte. Nakonec přidejte protlak s uzenou paprikou, půl minutky restujte a ještě přidejte worcester, cukr, kečup a nakládané feferonky. Zlehka podlijte vývarem nebo vodou a nechte společně probublávat 2-3 minuty.
  4. ZAKONČENÍ: Nakonec směs podle chuti dosolte a opepřete, vypněte plotýnku a vmíchejte nudličky kyselých okurek. Pikantní katův šleh podávejte se smaženými bramboráčky, k hranolkům nebo ke šťouchaným bramborám.

TIP: Pokud používáte čerstvé chilli, dejte je do směsi společně s paprikami. Pomocí sušeného chilli si krásně vždy nastavíte intenzitu pálivosti směsi.

Chutnal vám jednoduchý kaťák? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Pikantní katův šleh

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.