Pravá francouzská cibulačka

Pravá francouzská cibulačka
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 h 40 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    2 hod

Cibulačka je dobrá polévka, která se hodí do sychravých (pod)zimních dní. Pokud chceme připravit pravou francouzskou cibulačku, je potřeba se držet tradičních postupů a surovin.

Pravá francouzská cibulačka je známý recept francouzské kuchyně, kdy je potřeba především trpělivost při pomalém restování cibule. Recept ve své podstatě není náročný, ale důležité je, aby cibule byla krásně do zlato-hněda opečená. Na konci se polévka zapéká s francouzskými bagetkami a sýrem. Zde je dobré použít sýr, který se dobře rozpouští. Můžete použít Emmentál nebo třeba i zrající sýr Brie.

Suroviny na pravou francouzskou cibulačku:

  • 1 kg žluté cibule
  • 50 g másla
  • 1,5 litru silného vývaru (hovězího)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2-3 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 8 plátků francouzské bagety
  • 200 g strouhaného sýra (Gruyére, Emmentál, Comté, Brie)
  • čerstvá petrželka na posypání

TIP: Typicky se cibulačka podlévá vínem, ale můžete použít brandy, vermut nebo cherry.

Postup přípravy francouzské cibulačky:

  1. Začněte oloupáním cibulí a poté jejich nakrájením po vlákně na tenké plátky. Máslo si rozpusťte v hrnci, je dobré použít silnostěnný nebo litinový hrnec. Na středním ohni začněte v hrnci cibuli restovat.
  2. Během restování cibuli osolte, aby pustila vodu a celý proces jste urychlili. Zhruba 15 minut restujte, aby cibule změkla a zvadla poté snižte plamen a za občasného míchání ji pomalu hodinu restujte. Je důležité, aby cibule ztmavla a zkaramelizovala. Je to klíčový krok pro barvu i chuť polévky.
  3. Když má cibule správnou barvu, tak ji zaprašte hladkou moukou a minutu opékejte. Poté podlijte vínem a nechte ho vyvařit, aby se přípečky ze dna hrnce uvolnily. Přilijte horký vývar, tymián, bobkový list a přiveďte k varu.
  4. Pomalu pod pokličkou vařte zhruba 30 minut, nakonec vyndejte snítky tymiánu a bobkový list a polévku dochuťte solí s pepřem.
  5. GRATINOVÁNÍ: Troubu předehřejte na 200 stupňů na grill a bagetky si nakrájejte na 1,5 cm plátky. Na pánvi je opečte dozlatova nebo je v troubě nechte vysušit. Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, přidejte 2 plátky bagetek, abyste pokryli povrch, posypte sýrem a dejte zapéct dokud se sýr nerozteče a nezezlátne.
  6. Misky opatrně vyndejte, pozor budou velmi horké a můžete okamžitě servírovat.

Chutnala vám pravá francouzská cibulačka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Pravá francouzská cibulačka

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.