
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce8
-
Celkový čas50 min
Příloha ve formě špenátu je velmi oblíbená v české kuchyni. Tento smetanový špenát připravíte snadno ze zmrazeného špenátového protlaku.
Mražený špenát se smetanou a česnekem je jednoduchý na přípravu a je celkem všestranný k použití. Lze ho konzumovat samotný, s vejcem a bramborem, k masu nebo je vhodný k použití například do špenátových lasagní. V receptu je použita tučná smetana, která špenát krásně zjemní a špenát je zahuštěný pro lepší konzistenci.
Suroviny na smetanový špenát ze špenátového protlaku
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 900 g špenátového protlaku (2 balení)
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, černý pepř
Jak připravit mražený špenát se smetanou a česnekem
- Ve středním hrnci si rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte větší nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova. Ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku. Přisypte 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a chvilku míchejte, aby se vám vytvořila světlá jíška.
- Do hrnce přidejte 2 špenátové protlaky. Pokud jsou ještě zmrzlé, tak je přiklopte pokličkou a nechte rozpustit. Pokud je máte rozmrzlé, tak je důkladně promíchejte s jíškou.
- Přidejte 200 ml tučné smetany (ke šlehání) a další 4 stroužky česneku. Provařte 2 minutky a podle potřeby zahustěte hladkou moukou.
- Špenátový protlak obsahuje hodně vody a je potřeba ho nechat při malém stupni houstnout. Dá se zahuštění urychlit tak, že vyklepnete jedno vejce do špenátu a za stálého míchání ho necháte ztuhnout.
- Podávejte špenát k české kuchyni nebo dle své libosti. Výborný je i samotný.
Chutnal vám krémový špenát ze zmrazeného špenátu? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Mražený špenát se smetanou a česnekem
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář