Mražený špenát se smetanou a česnekem

Mražený špenát se smetanou a česnekem
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    50 min

Příloha ve formě špenátu je velmi oblíbená v české kuchyni. Tento smetanový špenát připravíte snadno ze zmrazeného špenátového protlaku.

Mražený špenát se smetanou a česnekem je jednoduchý na přípravu a je celkem všestranný k použití. Lze ho konzumovat samotný, s vejcem a bramborem, k masu nebo je vhodný k použití například do špenátových lasagní. V receptu je použita tučná smetana, která špenát krásně zjemní a špenát je zahuštěný pro lepší konzistenci.

Suroviny na smetanový špenát ze špenátového protlaku

  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 900 g špenátového protlaku (2 balení)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, černý pepř

Jak připravit mražený špenát se smetanou a česnekem

  1. Ve středním hrnci si rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte větší nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova. Ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku. Přisypte 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a chvilku míchejte, aby se vám vytvořila světlá jíška.
  2. Do hrnce přidejte 2 špenátové protlaky. Pokud jsou ještě zmrzlé, tak je přiklopte pokličkou a nechte rozpustit. Pokud je máte rozmrzlé, tak je důkladně promíchejte s jíškou.
  3. Přidejte 200 ml tučné smetany (ke šlehání) a další 4 stroužky česneku. Provařte 2 minutky a podle potřeby zahustěte hladkou moukou.
  4. Špenátový protlak obsahuje hodně vody a je potřeba ho nechat při malém stupni houstnout. Dá se zahuštění urychlit tak, že vyklepnete jedno vejce do špenátu a za stálého míchání ho necháte ztuhnout.
  5. Podávejte špenát k české kuchyni nebo dle své libosti. Výborný je i samotný.

Chutnal vám krémový špenát ze zmrazeného špenátu? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Mražený špenát se smetanou a česnekem

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.