Vepřová pečeně s omáčkou a kapustičkami

Vepřová pečeně s omáčkou a kapustičkami
  • Čas přípravy
    1 hod
  • Doba vaření
    3 hod
  • Porce
    7
  • Celkový čas
    4 hod

Růžičková kapusta je typická zimní surovina, která obsahuje plno vitamínů. Pokud ji připravíte se šťavnatým vepřovým masem v lahodné omáčce, máte vynikající pokrm, který nasytí celou rodinu.

Vepřová pečeně s omáčkou a kapustičkami je recept, který není náročný na přípravu a kde maso budeme péct vcelku, abychom zachovali jeho šťavnatost. V praxi to bude vypadat tak, že zprudka necháme zatáhnout maso, poté zarestujeme cibuli dozlatova, aby propůjčila chuť a barvu omáčce a s bylinkami pečeni budeme péct v troubě. Kapustičky připravíme zvlášť a omáčku dokončíme po vyjmutí měkkého masa.

Suroviny na vepřové s omáčkou a růžičkovou kapustou

  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 800 g vepřové pečeně vcelku
  • 2 lžíce sádla
  • 3 cibule
  • 100 ml vína
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce tymiánu
  • 500 ml vývaru
  • máslová jíška na zahuštění
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 lžíce másla
  • sůl, černý pepř

TIP: Místo vývaru můžete použít i vodu, ale s vývarem vždy dosáhnete intenzivnějšího výsledku.

Postup přípravy omáčky s kapustičkami a vepřovou pečení

  1. Vepřovou pečeni si osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a vetřete do ni drcený kmín. V hrnci, který lze umístit do trouby rozpalte sádlo a pečeni na něm zprudka ze všech stran dozlatova orestujte. Maso vyjměte a dejte stranou na talíř.
  2. Snižte plamen a přidejte do výpeku cibule na kostičky. Cibulku restujte dozlatova, když už se začíná připalovat podlijte trochou vína a nechte odpařit. Takto opakujte dokud nespotřebujete všechno víno a cibule bude krásně hnědá. Do základu prolisujte česnek, přidejte lžíci hořčice, tymián, mletou papriku a divoké koření. Ihned zalijte vývarem.
  3. Do hrnce přidejte zpět maso a pod pokličkou pečte na 170°C zhruba 60-75 minut. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 65°C.
  4. Mezitím, co se maso peče si připravte máslovou jíšku orestováním hladké mouky v másle v poměru 1:1. Dále odkrojte spodky u kapustiček (koštál), zbavte je krajních lístků a zespodu košťál nakrojte do křížku, aby se lépe tužší část uvařila. Ve vroucí osolené vodě je vařte 4 minuty. Ihned po uvaření je sceďte ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření a zůstaly vám krásně zelené. 
  5. Po upečení vyjměte maso stranou na talíř a nechte ho 15 minut pod alobalem odpočívat. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte hrnec na plotýnku a začněte zahřívat. Přidejte máslovou jíšku a nechte provařit 10 minut do zhoustnutí, vypněte plotýnku.
  6. Maso nakrájejte na plátky, můžete ho buď vrátit do omáčky nebo podávat zvlášť a omáčkou přelévat. Nakonec na pánvi rozpalte slaninu, přidejte trochu másla a kapustičky orestujte dozlatova, lehce si je osolte. Buďto je přidáte do omáčky nebo budete servírovat zvlášť.
  7. Doporučuji připravit jako přílohu šťouchaný brambor se slaninou a jarní cibulkou nebo rýži. Plátek masa přelijte omáčkou, přidejte kapustičky a máte hotovo.

TIP: Omáčku kromě rozmixování lze propasírovat přes jemné síto. Dosáhnete maximální jemnosti.

Chutnala vám vepřová pečeně s omáčkou a kapustičkami? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřová pečeně s omáčkou a kapustičkami

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.