Výborný hlívový guláš s fazolemi

  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    1 hod 5 min

Guláš je jedním z nejoblíbenějších jídel nejen u nás, ale i v Maďarsku. Gulášů existuje hned několik druhů podle výběru masa a způsobu přípravy. Tento úžasný guláš z hlívy ústřičné s paprikou a fazolemi si vás zaručeně získá. A navíc je veganský!

Výborný hlívový guláš s fazolemi je snadný na přípravu a navíc velmi zdravý. Připravuji jej s fazolemi, aby recept obsahoval dostatečné množství bílkovin a navíc je s nimi naprosto skvělý. Dejte mu šanci a vyzkoušejte jeden z ověřených receptů z této královny hub.

Účinky hlívy ústřičné na organismus

Hlíva ústřičná obsahuje mnoho prospěšných látek a vitamínů a prokazatelně prospívá lidskému organismu. Kromě vitamínů obsahuje vlákninu, proteiny, beta-glukany, steroly a stopové prvky jako je draslík, jód nebo železo. Díky obsahu těchto látek napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, antioxidační účinky a pozitivní vliv na imunitu.

Suroviny na hlívový guláš s fazolemi

Suroviny na výborný hlívový guláš

  • 50 ml oleje
  • 450 g cibule
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 70 g rajský protlak
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 ks červené papriky/kápie
  • 4 stroužky česneku
  • 240 g červených fazolí
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl & pepř

VIDEORECEPT

Postup přípravy hlívového guláše s fazolemi

  • Začněte s oloupáním a nakrájením cibule najemno, česnek oloupejte, kápie zbavte prostředku a zelených částí a nakrájejte na proužky, hlívu opláchněte a pokrájejte na menší kousky.
  • Ve větším hrnci si rozpalte olej a restujte na něm cibuli dozlatova až dohněda jako u přípravy klasického guláše. I zde platí, že cibule určuje výslednou barvu i chuť guláše. Poté k cibuli přidejte pokrájenou hlívu a restujte, aby zmenšila svůj objem.
  • Přidejte rajský protlak a za stálého míchání 2 minutky orestujte, aby ztratil kyselost. Poté přidejte mletý kmín, promíchejte a nechte rozvonět. Poté přidejte hladkou mouku a všechny 3 druhy mleté papriky a za stálého míchání pár vteřin zlehka restujte. Nakonec vše zalijte horkou vodou nebo vývarem a důkladně rozmíchejte.
  • Přidejte divoké koření (bobkový list a nové koření) a na středním ohni vařte 20 minut.
  • Po 20 minutách přidejte pokrájenou papriku a vařte do změknutí papriky.
  • Nakonec přidejte 4 prolisované stroužky česneku, fazole a rozemnutou majoránku. Vše spolu nechte několik minut prohřát a dochuťte solí s pepřem.
  • Hlívový guláš podávejte s oblíbenou přílohou. Z vlastní zkušenosti se hodí k těstovinám, rýži, chlebu nebo i s hranolky.

TIP: Pokud nechcete ke guláši žádnou přílohu, můžete přidat po zalití vývarem i pár kusů brambor na kostky. Vznikne vám bramborový guláš s hlívou a fazolemi, který nepotřebuje k podávání žádnou formu přílohy.

Guláš z hlívy ústřičné

Chutnal vám výborný hlívový guláš s fazolemi? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Hlívový guláš s fazolemi

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Iva.Malicka

      Byla jsem trochu skeptická, ale na videu vypadá moc dobře, vyzkoušela jsem a je fakt boží 🙂 Recept si ukládám

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.