Vepřové výpečky v troubě

Vepřové výpečky v troubě
  • Čas přípravy
    25 min
  • Doba vaření
    2 h 45 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    3 h 15 min

Kdo by neznal takovou klasiku jakou jsou vepřové výpečky. Je to hlavní konkurent českého národního jídla a právem. Ideální je podávat výpečky se zelím a knedlíkem.

Vepřové výpečky v troubě je česká klasika, která nikdy nezklame. Na receptu je skvělé to, že máte téměř nulovou šanci ho pokazit a příprava nezabere příliš času. Co je trošku náročnější je příprava přílohy, protože k výpečkům se samozřejmě hodí ideálně bramborové nebo houskové knedlíky. Já osobně preferuji bramborový nebo chlupatý knedlík a dušené bílé zelí.

Rozdíl mezi vepřovými výpečky a moravským vrabcem

Rozdíl mezi těmito dvěma klasikami je velmi malý a v mnoha restauracích se názvy zaměňují, ale hlavní rozdíl spočívá v krájení masa a způsobu pečení. Zatímco vepřové výpečky jsou menší kostky masa, které se pečou prudčeji, aby byly ze všech stran vypečené a měly křupavé hrany, moravský vrabec se připravuje z větších kusů masa (často kombinace bůčku a plece), které zůstávají uvnitř šťavnatější a měkčí. Vrabec bývá také častěji doprovázen větší porcí výpeku s cibulí a česnekem.

Suroviny na vepřové výpečky:

  • 1,3 kg vepřové krkovice popř. plec
  • 2-3 bílé cibule
  • 6-8 stroužků česneku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky sušené cibule volitelné
  • sůl, černý pepř
  • 50 ml piva/vývaru/vody na podlití

TIP: Vepřovou krkovici můžete namíchat s vepřovým bůčkem, kdo má rád prorostlejší maso.

Postup přípravy vepřových výpečků v troubě:

  1. Nejprve si vepřové maso nakrájejte na středně velké kostky o velikosti zhruba 4×4 cm.
  2. Troubu si předehřejte na 130°C.
  3. Maso dejte do pekáčku, přidejte česnek nakrájený na plátky, cibuli nakrájenou nahrubo, kmín, sůl, pepř a majoránku majoránky. Dobře koření s masem promíchejte. Maso ještě podlijte pivem nebo vývarem. Alternativně můžete použít vodu.
  4. Do předehřáté trouby dejte pekáček s masem, který je potřeba přikrýt alobalem nebo pokličkou. Vše společně pečte zhruba 2 hodiny.
  5. Jakmile se Vám maso bude zdát vypečené, zvyšte teplotu v troubě a pečte na 200°C dalších 30-45 minut dozlatova. Maso musí být krásně zbarvené a opečené. Během dopékání ho klidně párkrát promíchejte nebo v případě potřeby podlijte troškou piva.
  6. Hotové výpečky podávejte k dušenému zelí s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.

Chutnaly vám vepřové výpečky pečené v troubě? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřové výpečky v troubě

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.