
-
Čas přípravy25 min
-
Doba vaření2 h 45 min
-
Porce6
-
Celkový čas3 h 15 min
Kdo by neznal takovou klasiku jakou jsou vepřové výpečky. Je to hlavní konkurent českého národního jídla a právem. Ideální je podávat výpečky se zelím a knedlíkem.
Vepřové výpečky v troubě je česká klasika, která nikdy nezklame. Na receptu je skvělé to, že máte téměř nulovou šanci ho pokazit a příprava nezabere příliš času. Co je trošku náročnější je příprava přílohy, protože k výpečkům se samozřejmě hodí ideálně bramborové nebo houskové knedlíky. Já osobně preferuji bramborový nebo chlupatý knedlík a dušené bílé zelí.
Rozdíl mezi vepřovými výpečky a moravským vrabcem
Rozdíl mezi těmito dvěma klasikami je velmi malý a v mnoha restauracích se názvy zaměňují, ale hlavní rozdíl spočívá v krájení masa a způsobu pečení. Zatímco vepřové výpečky jsou menší kostky masa, které se pečou prudčeji, aby byly ze všech stran vypečené a měly křupavé hrany, moravský vrabec se připravuje z větších kusů masa (často kombinace bůčku a plece), které zůstávají uvnitř šťavnatější a měkčí. Vrabec bývá také častěji doprovázen větší porcí výpeku s cibulí a česnekem.
Suroviny na vepřové výpečky:
- 1,3 kg vepřové krkovice popř. plec
- 2-3 bílé cibule
- 6-8 stroužků česneku
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky sušené cibule volitelné
- sůl, černý pepř
- 50 ml piva/vývaru/vody na podlití
TIP: Vepřovou krkovici můžete namíchat s vepřovým bůčkem, kdo má rád prorostlejší maso.
Postup přípravy vepřových výpečků v troubě:
- Nejprve si vepřové maso nakrájejte na středně velké kostky o velikosti zhruba 4×4 cm.
- Troubu si předehřejte na 130°C.
- Maso dejte do pekáčku, přidejte česnek nakrájený na plátky, cibuli nakrájenou nahrubo, kmín, sůl, pepř a majoránku majoránky. Dobře koření s masem promíchejte. Maso ještě podlijte pivem nebo vývarem. Alternativně můžete použít vodu.
- Do předehřáté trouby dejte pekáček s masem, který je potřeba přikrýt alobalem nebo pokličkou. Vše společně pečte zhruba 2 hodiny.
- Jakmile se Vám maso bude zdát vypečené, zvyšte teplotu v troubě a pečte na 200°C dalších 30-45 minut dozlatova. Maso musí být krásně zbarvené a opečené. Během dopékání ho klidně párkrát promíchejte nebo v případě potřeby podlijte troškou piva.
- Hotové výpečky podávejte k dušenému zelí s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.
Chutnaly vám vepřové výpečky pečené v troubě? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vepřové výpečky v troubě
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář