Smažená rýže s kuřecím jako z bistra

Smažená rýže s kuřecím jako z bistra
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    50 min

Určitě jste si v bistru někdy dali nějaké jídlo ať už je to Kung Pao, smažená rýže nebo smažené nudle. Všimli jste si, že mají maso křehké a měkké? Ukážu vám jak připravit výbornou smaženou rýži s tímto křehkým masem.

Smažená rýže s kuřecím jako z bistra je smažená rýže na asijský způsob se zeleninou a kousky kuřecího masa. Druhy zeleniny jsou volitelné, ukáži vám recept, který jsem připravil já. Základem křehkého kuřecího masa je způsob krájení a marinování. Je potřeba maso krájet proti vláknu na tenké nudličky, které poté marinujete ve směsi, která pomůže ke zkřehnutí masa.

Co zajistí nejlepší výsledek u smažené rýže jako z bistra?

  1. Krájení a marinování masa. Maso je potřeba krájet proti vláknům na tenké plátky a poté marinovat v marinádě, kde bude troška jedlé sody, která naruší strukturu bílkovin a zkřehnutí masa. Této metodě se říká tzv. velveting.
  2. Použití velké pánve. Pokud nemáte wok, který je pro přípravu tohoto pokrmu nejvhodnější, použijte velkou a hlubokou pánev.
  3. Usmaž maso a dej stranou. Marinované plátky masa je potřeba zprudka osmažit na rozpáleném oleji dozlatova a poté dát stranou a věnovat se přípravě smažené rýže.
  4. Uvařit rýži den dopředu. Uvařená rýže den dopředu je ideální pro přípravu smažené rýže. Dalším důležitým faktorem je, aby rýže byla suchá a studená, to zajistí, že nebude kašovitá.
  5. Kombinace omáček. Skvělou volbou je do jídla přidat ústřičnou i sójovou omáčku. Pokud máte světlou i tmavou sójovou omáčku, přidejte dvojnásobné množství světlé než tmavé.

Suroviny na smaženou rýži jako z bistra

Křehké kuřecí maso:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička rýžového vína např. Mirin
  • 1 lžíce oleje
  • trocha soli a pepře

Ostatní suroviny:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 hrnky uvařené a studené rýže (100-120 g suché)
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • nať ze 2 jarních cibulek
  • 2-3 lžíce světlé sójovky
  • 1 lžíce tmavé sójovky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, černý pepř

TIP: Já do receptu zakomponoval žampiony nakrájené na plátky i když to není úplně typická asijská surovina do smažené rýže. Žampiony jsem přidal společně s ostatní zeleninou.

Postup přípravy smažené rýže jako z asijského bistra

  1. Kuřecí prsa si nakrájejte na tenké plátky. Maso krájejte proti vláknu (tedy kolmo na vlákno). Kousky masa odkládejte do mističky, do které poté přidejte sodu, kukuřičný škrob, sójovku, rýžové víno (pokud máte), olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte odležet alespoň 20 minut.
  2. Mezitím, co se maso marinuje si nakrájejte mrkev i papriku na malé kostičky. Krájejte je nejprve na julienne nudličky a ty překrojte na kostičky. Nať z jarní cibulky si nakrájejte na šikmé plátky.
  3. V pánvi si rozpalte 1 lžíci oleje a zprudka orestujte plátky masa z obou stran. Toto obvykle trvá 3-5 minut. Maso dejte stranou na talíř. Přidejte další lžíci oleje a na pánev vyklepněte dvě vejce. Nechte je mírně srazit a promíchejte. Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte. Nakonec přidejte rýži, promíchejte a prosmažte několik minut.
  4. Dochuťte rýži sójovkami a ústřičnou omáčkou, vraťte zpět maso a dobře promíchejte. Nakonec ještě dochuťte solí s pepřem a máte hotovo.
  5. Hotovou smaženou rýži podávejte na talíř a můžete posypat smaženou cibulkou.

Chutnala vám smažená rýže s kuřecím jako z bistra? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Křehké kuřecí maso

Smažená rýže

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.