Pomalu pečená žebra na medu

Pomalu pečená žebra na medu
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    3 h 30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    4 h

Potrpíte si na jemné a šťavnaté maso, které jde krásně od kosti? Pak jste tady správně! S tímto receptem a medová žebírka budete králem všech oslav.

Pomalu pečená žebra na medu je jednoduchý recept, který však vyžaduje delší přípravu, aby žebírka byla krásně měkká a maso odpadávalo od kosti. Klíčem je tedy dlouhé a pomalé pečení pod alobalem a následná příprava lahodné medové omáčky, kterou se žebra přelévají. Pokud připravíte salát coleslaw, vytáhnete domácí okurky a koupíte nějaký kvalitní chléb, máte vyhráno.

Co je klíčové, aby žebírka byla dokonalá?

  1. Výběr správných žeber: Musíte vždy sáhnout po masitých žebrech a nesmí být ze staré prasnice. Taková žebírka by nebyla jemná a maso by se nerozpadalo.
  2. Volba koření: Žebírka je dobré potřít olejem a tekutým kouřem, který dodá kouřové aroma. Vždy doporučuji potřít tenkou vrstvou koření, ale pozor, pokud použijete kořenící směs se solí, musíte opatrně. Pokud si nekupujete koření na žebra smíchejte si sladkou papriku, uzenou papriku, sušený česnek, oregano, pepř, sůl, sušená cibule, drcený kmín, chilli, mletý zázvor.
  3. Dlouhé pečení: Základní princip měkkého vepřového masa je jeho dlouhé pečení při nižší teplotě. Maso musí být přikryté, aby se hezky dusilo a nevysoušelo.
  4. Marináda na žebra: Je naprosto ideální udělat marinádu na žebra z výpeku včetně cibule a česneku. V podstatě od žeber odeberete veškerý tuk, který obsahuje koření, upečený česnek a cibuli, vše rozmixujete, zredukujete a dochutíte. V tomto případě budeme dochucovat medem, sójovou omáčkou, kečupem a dalším kořením.

Suroviny na pomalu pečená žebra na medu

  • 2 kg masitých vepřových žeber
  • 2-4 lžíce oleje
  • 2 lžíce tekutého kouře
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného džusu

TIP: Místo jablečného džusu můžete použít jablečný cider. Džus je však lepší díky vyššímu obsahu cukru.

Suroviny na medovou omáčku na žebra

  • výpek z masa včetně koření
  • 100-200 ml medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 50 ml kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1-2 lžíce tekutého kouře

Postup přípravy medových žeber

  1. Troubu si předehřejte na 140°C.
  2. Pokud máte veliká žebra, tak je naporcujte podle velikosti pekáče. Žebra opláchněte a otřete papírovými ubrousky. Ze všech stran je potřete olejem a pokud máte tekutý kouř, tak i s ním. Žebírka si obalte v koření na žebra (ideálně koření bez soli) a osolte je.
  3. Přidejte do pekáčku 4 přepůlené stroužky česneku a cibuli pokrájenou nahrubo. Podlijte džusem, trochou vody, přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte do trouby. Pečte při 140°C po dobu 3-4 hodin. Hotovo máte, když maso začne lehce odpadávat od kosti.
  4. OMÁČKA: Slijte si výpek včetně cibule a česneku do menšího hrnce a začněte ho zahřívat. Rozmixujte směs do hladka. Přidejte med, kečup, sójovku, hořčici a tekutý kouř pokud máte. Nyní redukujte dokud omáčka nebude hezky hustá. Můžete přidat i více medu, je to na vás.
  5. Omáčkou potřete ze všech stran žebra a zbytek si nechte k servírování. Nyní zvyšte teplotu na 200-220°C a dopečte žebra bez alobalu po dobu 15-30 minut. Pozor na to, že když budete mít žebra naskládaná na sobě, tak se nevytvoří na těch spodních kůrčička. Buďto pečte na etapy nebo ve velkém pekáči, aby vám krásně zkaramelizovaly.
  6. Podávejte přelité medovou omáčkou k česnekovému chlebu, salátu coleslaw, nakládaným feferonkám nebo s křenem.

TIP: Žebra můžete také připravit na grilu, nedávejte je dopéct do trouby a nechte je zkaramelizovat na rozpáleném grilu.

Chutnaly vám pomalu pečená žebra na medu? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Suroviny na pečená žebra

Medová omáčka na žebra

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.