-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření25 minut
-
Porce48
-
Celkový čas35 minut
Nejlepší vařený malinový sirup (domácí)
Nejlepší vařený malinový sirup je domácí sirup, který si připravíte z čerstvých nebo mražených malin sami. Já tento sirup připravuji každý rok z přebytku malin ze zahrádky. Pamatujte, že maliny, které použijete by neměly být plesnivé nebo neuzrálé. Maliny není důležité mixovat nebo mačkat, ve vroucím nálevu pustí šťávu, cukry i chuť samy.
Suroviny na nejlepší malinový sirup
- 1 kg čerstvých nebo mražených malin
- 1 litr vody
- 500 g třtinového cukru
- 7 g kyseliny citronové
TIP: Nejlepší cukr je třtinový, ale můžete použít i cukr krystal. Třtinový cukr však proti klasickému cukru obsahuje melasu ve které jsou vitamíny, minerální látky a další živiny.
Malinový sirup postup přípravy
- Nejprve si propláchněte maliny přes sítko studenou a čistou vodou. Pokud jsou na malinách viditelné nečistoty, tak je odstraňte.
- Očištěné maliny dejte do hrnce a dolijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Na mírném plameni je povařte po dobu 20 minut a během vaření lžičkou odstraňujte pěnu, která se na vrchu utvoří.
- Po 20 minutách vaření by maliny měly ztratit většinu barvy a voda by měla mít červenou barvu. Stáhněte plamen a maliny sceďte, ale NEVYMAČKÁVEJTE. Vím, že je lákavé vymačkat z malin přebytečnou šťávu, ale potom by se vám sirup zakalil. Tyto přebytečné maliny vyhoďte nebo pro ně najděte vhodné využití.
- Nyní opět mírně zahřejte malinovou vodu tak, aby teplota nedosáhla varu! Přidejte cukr, kyselinu citronovou a za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Tento proces by měl trvat zhruba 5 minut.
- Nyní už jen vypněte plamen, nechte vychladnout, nalijte do skleněné nádoby, uzavřete a dejte do lednice nebo na chladné a tmavé místo.
- Sirup se hodí k přípravě malinové limonády, na palačinky, vafle nebo k přípravě dezertů.
TIP: Pro více hustý sirup přidejte méně vody na začátku
Jak dlouho domácí sirup vydrží?
Sirup by vám měl vydržet minimálně několik týdnů na temném a chladném místě. V receptu je použitá kyselina citronová, která má konzervační vlastnosti.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews