Nejlepší houbová směs na topinky (k zavařování)

Nejlepší houbová směs na topinky
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    10
  • Celkový čas
    1 hod 30 min

Každým rokem v září a říjnu vrcholí houbařská sezóna, ale co vše si z hub připravit? Vyzkoušejte tento recept na houbovou směs na topinky, která vám ve sklenici vydrží zavařená až do další sezóny.

Nejlepší houbová směs na topinky je zeleninová směs s lesními houbami podávaná na křupavé topince a na vrchu posypaná sýrem. Pokud vás už omrzela smaženice, vyzkoušejte tento chutný recept. Výhodou je, že směs snadno zavaříte a vydrží vám tedy ve sklenicích několik měsíců.

Suroviny na nejlepší houbovou směs na topinky:

  • 150 g slaniny
  • 800 g čerstvých lesních hub
  • 3 cibule
  • 3 červené papriky
  • 1 pórek
  • 8 stroužků česneku
  • 1 chilli paprička
  • 140 g rajský protlak
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 200 g rajčatové pyré
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic domácího kečupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, černý pepř
  • snítka tymiánu
  • servírování: chléb, olej, strouhaný sýr

VIDEORECEPT

Postup přípravy houbové směsi na topinky

  • Lesní houby si důkladně očistěte a nakrájejte na proužky jako při přípravě smaženice. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na půlkolečka, papriky na proužky a pórek na kolečka.
  • Slaninu začněte ve větším hrnci restovat, aby pustila tuk na kterém necháte zesklovatět cibuli. K orestované cibuli začněte přidávat houby, základ osolte a houby nechte ztrácet na objemu. V případě připalování ke dnu hrnec lehce podlijte vodou.
  • Jakmile houby ztratí na objemu, přidejte protlak a minutku zarestujte. Poté přidejte sladkou a uzenou papriku, drcený kmín, krátce prosmažte a zalijte rajčatovým pyré, přidejte worcester, sójovku, kečup, cukr, chilli papričku a pár snítek tymiánu. Přidejte také papriky a pórek. Snižte plamen a přiklopené duste do změknutí zeleniny.
  • Jakmile je zelenina měkká, nechte zlehka směs prohřívat, aby dosáhla požadované konzistence. Je dobré, aby směs nebyla příliš tekutá a topinka po jejím nanesení nebyla promáčená.
  • Nakonec směs dochuťte solí, pepřem a lžící rozemnuté majoránky. Pokud budete směs zavařovat, tak ji naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a položce na plech s 2 cm vody víčkem dolů. Sterilujte při 80°C 20 minut. Uchovejte na temném místě.
  • Při servírování jen obsah sklenice prohřejte na pánvi, osmažte si chlebovou topinku, poklaďte směsí a posypte strouhaným sýrem.

Chutnala vám houbová směs na topinky? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Houbová směs na topinky (k zavaření)

Topinka

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.