Luxusní kuře na paprice (poctivé)

Luxusní kuře na paprice
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    50 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 hod

Luxusní kuře na paprice (poctivé)

Luxusní kuře na paprice je klasikou v české gastronomii. Základem kuřete na paprice je křehké kuřecí maso a smetanová omáčka obarvená červenou paprikou. Kuře na paprice se hodí k těstovinám, knedlíku, rýži nebo třeba bramborovým nokům.

Suroviny na luxusní kuře na paprice

  • 500 g kuřecího masa (můžete použít s kostí nebo vykoštěné)
  • 1 velká cibule
  • 400 ml drůbeží vývar
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml zakysané smetany (nebo smetany ke šlehání)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl

Postup přípravy kuřete na paprice

  1. Kuřecí maso omyjte, osušte a každý kousek osolte a lehce posypte červenou paprikou.
  2. V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo a přidejte zhruba stejné množství oleje. Do kastrolu přidejte kuřecí maso a ze všech stran jej orestujte.
  3. Orestované maso vyjměte a do výpeku s tukem přidejte najemno nasekanou cibuli dokud nezesklovatí. Jakmile bude cibule průhledná, zaprašte ji lžící mleté červené papriky a velmi krátce orestujte.
  4. Do kastrolu vraťte maso, zalijte ho hrnkem drůbežího vývaru, přidejte nové koření a přiklopte pokličkou. Na mírném plameni duste maso zhruba 30-40 minut do změknutí pokud máte kuřecí s kostí a pokud máte vykostěné stačí 15-20 minut. Hlídejte aby se vývar nevypařil a průběžně podlévejte zbylým vývarem.
  5. Měkké maso vyndejte z kastrolu a pokud jste použili kuře s kostí, tak jej nyní oberte.
  6. Máslo s moukou zpracujte dohromady do kuličky a tu poté vhoďte do kastrolu za stálého míchání metličkou, aby nezůstaly žádné kousky v omáčce. Povařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a ještě na chvilku přiveďte k varu a poté omáčku odstavte.
  7. Nyní už jen přes sítko omáčku přeceďte a buďto s omáčkou smíchejte kuře nebo jej podávejte zvlášť na talíři jako já.

Vyzkoušejte také:

 

 

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • František

      Suprové papáníčko, zítra ho dělám opět. To je bašta.

    • František

      Bombastický gábl!

    • František

      Suprová šmakuláda!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.