-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření50 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod
Luxusní kuře na paprice (poctivé)
Luxusní kuře na paprice je klasikou v české gastronomii. Základem kuřete na paprice je křehké kuřecí maso a smetanová omáčka obarvená červenou paprikou. Kuře na paprice se hodí k těstovinám, knedlíku, rýži nebo třeba bramborovým nokům.
Suroviny na luxusní kuře na paprice
- 500 g kuřecího masa (můžete použít s kostí nebo vykoštěné)
- 1 velká cibule
- 400 ml drůbeží vývar
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžíce másla
- 200 ml zakysané smetany (nebo smetany ke šlehání)
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl
Postup přípravy kuřete na paprice
- Kuřecí maso omyjte, osušte a každý kousek osolte a lehce posypte červenou paprikou.
- V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo a přidejte zhruba stejné množství oleje. Do kastrolu přidejte kuřecí maso a ze všech stran jej orestujte.
- Orestované maso vyjměte a do výpeku s tukem přidejte najemno nasekanou cibuli dokud nezesklovatí. Jakmile bude cibule průhledná, zaprašte ji lžící mleté červené papriky a velmi krátce orestujte.
- Do kastrolu vraťte maso, zalijte ho hrnkem drůbežího vývaru, přidejte nové koření a přiklopte pokličkou. Na mírném plameni duste maso zhruba 30-40 minut do změknutí pokud máte kuřecí s kostí a pokud máte vykostěné stačí 15-20 minut. Hlídejte aby se vývar nevypařil a průběžně podlévejte zbylým vývarem.
- Měkké maso vyndejte z kastrolu a pokud jste použili kuře s kostí, tak jej nyní oberte.
- Máslo s moukou zpracujte dohromady do kuličky a tu poté vhoďte do kastrolu za stálého míchání metličkou, aby nezůstaly žádné kousky v omáčce. Povařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a ještě na chvilku přiveďte k varu a poté omáčku odstavte.
- Nyní už jen přes sítko omáčku přeceďte a buďto s omáčkou smíchejte kuře nebo jej podávejte zvlášť na talíři jako já.
Vyzkoušejte také:
- Klasický hospodský katův šleh
- Jednoduchá rajská omáčka s hovězím masem
- Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews