Pravá frankfurtská polévka

Pravá frankfurtská polévka
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    40 min

Jednoduchá polévka s uzeninou, kterou připraví i začátečník? Tak to je přesně frankfurtská polévka. Název je odvozen od frankfurtských párků, ale vídeňskými také nic nezkazíte.

Pravá frankfurtská polévka je naprosto jednoduchá na přípravu a přitom je tak dobrá. Pokud máte při ruce párky nebo kus uzeniny, můžete si polévku připravit ze základních ingrediencí, které jsou součástí každé kuchyně. Polévku není potřeba zahušťovat jíškou, protože polévky, které obsahují brambory se zpravidla zahušťují právě škrobem obsaženým v bramborách. Pokud však máte rádi opravdu husté polévky, tak po máslové jíšce můžete sáhnout.

Suroviny na pravou frankfurtskou polévku

  • 1-2 lžíce sádla/oleje
  • 1 cibule
  • 3-4 nožičky frankfurtských/vídeňských párků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 l vývaru/vody
  • 400 g brambor
  • 100 ml smetany na vaření
  • libeček, petrželka
  • sůl, černý pepř

TIP: Do základu ke koření můžete přidat i vrchovatou lžíci hladké mouky. Hladká mouka rozpuštěná v tuku (jíška) dobře spojuje tekutiny a zahušťuje.

Postup přípravy frankfurtské polévky

  1. Párky si nakrájejte na kolečka, cibuli najemno a česnek si nasekejte. Do hrnce dejte sádlo nebo olej a orestujte na něm kolečka párků, ty dejte poté stranou.
  2. Do stejného hrnce dejte ještě trošku tuku pokud je potřeba a cibuli, kterou orestujte dozlatova. Ztlumte plamen a přidejte česnek, kmín, papriku a můžete i lžíci hladké mouky. Chvilku restujte, promíchejte a ihned zalijte horkým vývarem. Základ polévky osolte, opepřete a přidejte také oloupané a nakrájené brambory na kostičky. Jednu menší bramboru nastrouhejte na jemném struhadle a také ji přidejte.
  3. Nyní vše vařte do změknutí brambor. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte smetanu, orestované párky a ještě polévku můžete dochutit libečkem či petrželkou. V případě potřeby ještě polévku ochuťte solí s pepřem. V případě nutnosti ji můžete ještě zahustit jíškou.
  4. Polévku podávejte třeba s kouskem pečiva.

TIP: Do základu můžete přidat i 100 g slaniny, a vyndat s párky ven. Na tuku ze slaniny orestujete cibuli a budete pokračovat v receptu.

Chutnala vám pravá frankfurtská polévka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Pravá frankfurtská polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.