TEQUILA: Vše co potřebujete vědět o mexickém nápoji!

Tequila je alkoholický nápoj, který je oblíbený nejen u nás, ale i ve světě. Jedná se o destilát s jedinečnou chutí, zemitými tóny a nádechem sladkosti. Tequila je také nedílnou součástí oblíbeného míchaného nápoje Jamese Bonda margarity. Pojďte se s námi podívat, co vše byste měli vědět o tequile než si dáte další drink.

Tequila je známá už dlouhou dobu

agave

Stejně jako historie mnoha dalších lihovin na trhu, i tequila má za sebou dlouhou a pověstnou minulost, která nám přináší jedinečnou chuť, kterou si dnes užíváme.

Příběhy o první zmínce o tequile se datují do roku 1000 let před naším letopočtem, kdy Olmékové a později Aztékové fermentovali mízu agáve. Nápoj byl Aztéky ceněný a známý jako pulque. Po nějakém čase Španělé začali začátkem 15. století destilovat agáve, aby nahradili své zásoby brandy. Ale žádná z těchto variant rozhodně nebyla stejná jako tequila, kterou dnes najdeme v obchodech a barech, ale byl to v té době uspokojující nápoj.

Počátkem 18. století oficiálně začala komerční produkce tequily. Všechno to začalo, když se rodina Cuervo rozhodla podnikat v roce 1758. Další tequilový gigant, Sauza, jej následoval v roce 1873 a je známý tím, že vyzkoušel modrou agáve a udržoval ji jako zlatý standard pro výrobu skvělé tequily.

Veškerá tequila musí být vyrobena v Mexiku

tequila musí být vyrobena v mexiku

Existují různé druhy destilátů, které musí být striktně vyrobeny na daném území. U bourbonu (americká whiskey) musí být nápoj vyroben a destilován ve Spojených státech, aby mohl být klasifikován jako bourbon. Skotská whisky musí být vyrobena z obilí sklizeného ve Skotsku a poté vyrobena a destilována také ve Skotsku. U tequily tomu není jinak.

Aby se tequila mohla skutečně nazývat tequila, musí být nápoj vyroben v Mexiku. Ale tento nápoj jde ještě dále než jen požadavek na zemi, kde se vyprodukuje. Existují také velmi specifické národní specifikace pro tequilu. Ta pravá tequila musí být vyráběna v mexickém státě Jalisco. Může se také vyrábět v některých městech, včetně Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas, ale je to už pouze vedlejší druh tequily. Cokoli mimo tyto oblasti se nepovažuje za skutečnou tequilu a může spadat do alternativní kategorie mezcal. Faktem je, že všechny tequily jsou mezcaly, ale ne všechny mezcaly se mohou nazývat tequila.

Tequila je vyráběna z rostlin

Blue Weber Agave

Tequila je velmi jedinečný druh nápoje, pokud jde o její základní složku. Zatímco jiné lihoviny, jako je bourbon a skotská, se obvykle vyrábějí z obilí, jako je kukuřice, a dokonce i některá vodka se vyrábí z brambor, tequila je ve svém vlastním světě.

Tequila je vyrobena z Blue Weber Agave (modrá agáve) a populární destilát může být vyroben pouze z této rostliny, aby byl skutečně považován za tequilu. V Mexiku roste spousta dalších odrůd agáve, ale pro výrobu tequily se používá pouze modrá agáve.

Blue Weber Agave byla pojmenována německým přírodovědcem Franzem Weberem na počátku 20. století, ale může být také známá jako agave tequilana. Je to rostlina, která rychle roste s vysokými, tenkými listy, které mají zakalenou modrošedou barvu. Co jej odlišuje ve světě nápojů? Ukázalo se, že Blue Weber Agave není příliš bylinná, ale spíše má velmi jedinečnou a sladkou chuť. „Vařená šťáva z modrého agáve má velmi sladkou chuť, kterou bych přirovnal ke karamelizované dýni s nádechem citrusů a tropického ovoce,“ vysvětlila Thrillist Tania Oseguera, hlavní tequilierka pro Tequilu Cazadores.

Každý typ tequily má jiný význam

Typy a druhy tequil

Pokud jde o tequilu, ne všechny lahve jsou stejné. A ano, určitě existují kvalitní tequily a ty o něco méně kvalitní. Ale když tento fakt opomineme, je třeba si uvědomit několik druhů, pokud jde o výrobu lihoviny.

Dostupné typy tequily obvykle spadají do pěti hlavních klasifikací: Blanco (někdy označované jako stříbrná), Joven, Reposado, Añejo a Extra Añejo.

Stříbrná tequila obvykle nezraje v dubovém sudu, což ji poskytuje nejvěrnější chuť destilovaného agáve. Reposado tequily tráví mezi dvěma měsíci až jedním rokem v dubovém sudu, což vytváří vyváženost chuti s trochou zjemnění. Joven tequily jsou obvykle stříbrné tequily, které mají přidanou barvu, glycerin nebo starší tequilu. Añejo tequila zraje jeden až tři roky v dubovém sudu a extra añejo tequila více než tři roky. Čím déle nápoj zraje v dubovém sudu, tím je jemnější, takže typ añejo je obvykle ke konzumaci nejlepší.

Tequila není stejná jako mezcal

Mezcal

Tequila spadá do stejné “rodiny” jako další populární nápoj, mezcal. Je však důležité si uvědomit, že i když mají společné podobnosti a jsou ve stejné rodině, výsledné produkty jsou úplně jiné.

Jak se říká, veškerá tequila je technicky mezcal, ale ne všechny mezcaly lze považovat za tequilu. A to vše souvisí s typem rostliny agáve, která se používá k výrobě lihoviny. Zatímco tequila musí být vyrobena z Blue Weber Agave, mezcal má mnohem více možností. Mezcal lze vyrábět pomocí více než 30 různých druhů agáve, včetně tobal, tobaziche a tepeztate.

K výrobě tequily je třeba několika kroků

Výroba tequily

Tequila je není tak snadná na výrobu jak by se mohlo na první pohled zdát. Prvním krokem je sklizeň agáve – což může trvat šest až 12 let, než agáve dosáhne dospělosti. Farmáři sklízejí rostlinu ručně a řezají srdce rostliny známé jako piña. Dále se vaří jeden až dva dny, aby se rozložily cukry a vyvinuly chutě v rostlině. Jakmile je agáve uvařena, rostlina je stlačena nebo prolisována a kapalina je vyextrahována. Některé lihovary stále používají k lisování rostliny tradiční kámen zvaný tahona, který je vyroben ze sopečného kamene.

Jakmile je šťáva extrahována a přidána do dřevěných a ocelových nádrží, přidají se kvasnice, aby se zahájil proces fermentace a cukry se po 24-96 hodinách změní na alkohol. Po fermentaci se kapalina dvakrát destiluje a poté se může v závislosti na druhu tequily přesunout do dubového sudu, ve kterém se nechá zrát.

Na chuť tequily má také dopad místo na kterém byla vypěstována. Ta, která je pěstována v nížinách nemá tak ovocnou a výraznou chuť jako ta, které se dopřeje více slunečních paprsků.

Existují různé požadavky pro označování tequily

označování tequily

Jelikož se tequila se ukázala být docela složitým nápojem, od konkrétního výrobce, přes místo, kde se vyrábí, až po výrobní proces. Není tedy žádným šokem, že takový konkrétní nápoj by měl mít nějaké specifické požadavky na označování lahví.

Nejprve musí nápoj dodržovat všechna ustanovení stanovená mexickou vládou, aby mohla být označena jako tequila. A to samozřejmě zahrnuje to, z čeho je vyrobena a kde byla vyrobena. Každý výrobce schválené tequily obdrží takzvané číslo NOM (Norma Oficial Mexicana), které se poté přidá na štítek každé lahve, aby se dalo zjistit, z jakého lihovaru láhev pochází.

Destilát musí být vyroben z alespoň 51% Blue Weber Agave. Pokud je lihovina stoprocentně modrá agáve, musí štítek tuto informaci zveřejnit, ale pokud je něco méně než 100 procent, na štítku bude uvedeno „mixto“. Požadavky na plnění lahví také vyžadují, aby se tequila stáčela s 35% až 55% alkoholu, ale běžně se prodává mezi 35% až 38% a různé země, kde se tequila prodává, mají různé požadavky. Jižní Afrika vyžaduje minimálně 43% alkoholu, zatímco USA vyžadují 40% alkoholu.

V lahvi s tequilou by neměl být červ

Patří červ do tequily?

Jeden producent se rozhodl dát do svých lahví mezcalu červa a tak vznikl jeden z největších mýtů. Do tequily patří červ. Ne! Červ má vliv na chuť výsledného nápoje a do klasické tequily nepatří. Můžete se s ním setkat spíše v lahvi mezcalu.

Tequila přináší zdravotní výhody

tequila a zdravotní výhody

Co kdybychom vám řekli, že popíjení tequily může ve skutečnosti poskytnout nějaké zdravotní výhody? Zní to příliš dobře, než aby to byla pravda, že? A ne, neříkáme, že když budete panákovat jednu tequilu solí za druhou, tak vyléčí vaše neduhy. Ale sklenice tu a tam může udělat něco dobrého.

Výzkum ukázal, že rostlina agáve sklizená za účelem výroby tequily může zvýšit vstřebávání vápníku a hořčíku, což může hrát obrovskou roli při udržování dobrého zdraví kostí. Inulin nacházející se v agáve může také hrát roli v napomáhání trávení tím, že podporuje růst dobrých bakterií. Podle Independent někteří lidé dokonce před jídlem vypijí panáka tequily, aby zrychlili svůj metabolismus. Pokud máte problémy s úzkostí nebo spánkem, může vám ve skutečnosti pomoci tequila. Tequila má potenciál uklidnit vaše nervy, takže je snadné se uvolnit sklenicí a poté se dobře vyspat.

Se všemi těmito potenciálními výhodami je spojena pouze mírná spotřeba. Nadměrná konzumace alkoholu zdraví nijak neprospívá.

Tequila může být použita v míchaném nápoji

Tequila a míchané nápoje

Jak jsme zmínili již na začátku článku, tak tequila se přidává i do míchaných drinků. Každý jistě zná koktejl margarita, která je obvykle kombinací tequily, pomerančového likéru, limetkové šťávy a simple sirupu s servíruje se ve sklenici se solí. Není to však zdaleka jediný známý nápoj, který smícháním tequily může vzniknout. Podívejte se na recepty na míchané drinky a jiné nápoje, které jsme pro vás sepsali.

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde se i lidé mohou zapojit a přidávat své recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.