Nejlepší bramboráky (od Pohlreicha)

Nejlepší bramboráky (od Pohlreicha)
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    50 min

Bramboráky jak už název napovídá musí obsahovat pořádnou porci brambor. Brambora je typická česká surovina a jen málokterá domácnost by je nevařila. Jsou sice pracnější, ale výsledek stojí za to!

Nejlepší bramboráky jsou samozřejmě na sádle, takže jiný tuk k jejich přípravě nedoporučuji. Další dobrá vychytávka je přelití strouhaných brambor horkým mlékem, tento krok zabrání tmavnutí brambor a výsledek tak bude o něco lepší. Právě tento tip jsem se dočetla v kuchařce od Z. Pohlreicha, který rovněž doporučuje použít brambory varného typ C, které obsahují více škrobu a ten funguje jako skvělé pojivo. Poté už je chuť bramboráku závislá na použitém koření. Rozhodně nevynechejte sůl, majoránku, slušnou porci česneku a můžete použít i drcený kmín, který nikdy nezkazí chuť brambor.

Suroviny na nejlepší bramboráky od Pohlreicha

  • 750 g brambor (typ C)
  • 150-200 ml horkého mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sádlo popř. olej

TIP: Do těsta můžete přidat smaženou cibulku, slaninu na kostičky nebo uzený česnek místo klasického.

Postup přípravy nejlepších bramboráků

  1. Brambory si oloupejte a nastrouhejte na jemném či hrubém struhadle. Dejte si je do cedníku a nechte je pár minut ležet, aby pustily přebytečnou vodu. Před dalším krokem z nich vodu ještě vymačkejte.
  2. Nyní brambory zalijte horkým mlékem, přidejte sůl, mouku, strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, kmín a rozemnutou majoránku. Těsto ještě dochuťte čerstvě namletým pepřem.
  3. Nyní si v pánvi (ideálně s tlustým dnem) rozehřejte na středním ohni pořádnou porci sádla a poté doprostřed pánve dejte naběračkou porci těsta, kterou rozetřete na zhruba půl cm placku. Je na vás, zda budete dělat jeden velký bramborák nebo více malých. Já se přikláním k malým bramborákům, které jsou více křupavé.
  4. Po 2-3 minutách by bramborák měl být krásně zlatý, otočte ho a připravte stejným způsobem z druhé strany.
  5. Bramboráky ideálně nechte pustit přebytečný tuk na ubrousku a ihned servírujte, aby byly křupavé.

TIP: Bramboráky smažte v pořádné vrstvě tuku, čím méně tuku dáte na pánev, tím více absorbují bramboráky. Navíc se vám budou hůř smažit.

Chutnaly vám nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší bramboráky

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..