-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas50 min
Bramboráky jak už název napovídá musí obsahovat pořádnou porci brambor. Brambora je typická česká surovina a jen málokterá domácnost by je nevařila. Jsou sice pracnější, ale výsledek stojí za to!
Nejlepší bramboráky jsou samozřejmě na sádle, takže jiný tuk k jejich přípravě nedoporučuji. Další dobrá vychytávka je přelití strouhaných brambor horkým mlékem, tento krok zabrání tmavnutí brambor a výsledek tak bude o něco lepší. Právě tento tip jsem se dočetla v kuchařce od Z. Pohlreicha, který rovněž doporučuje použít brambory varného typ C, které obsahují více škrobu a ten funguje jako skvělé pojivo. Poté už je chuť bramboráku závislá na použitém koření. Rozhodně nevynechejte sůl, majoránku, slušnou porci česneku a můžete použít i drcený kmín, který nikdy nezkazí chuť brambor.
Suroviny na nejlepší bramboráky od Pohlreicha
- 750 g brambor (typ C)
- 150-200 ml horkého mléka
- 50 g hladké mouky
- 50 g strouhanky
- 2 vejce
- 8 stroužků česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- sádlo popř. olej
TIP: Do těsta můžete přidat smaženou cibulku, slaninu na kostičky nebo uzený česnek místo klasického.
Postup přípravy nejlepších bramboráků
- Brambory si oloupejte a nastrouhejte na jemném či hrubém struhadle. Dejte si je do cedníku a nechte je pár minut ležet, aby pustily přebytečnou vodu. Před dalším krokem z nich vodu ještě vymačkejte.
- Nyní brambory zalijte horkým mlékem, přidejte sůl, mouku, strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, kmín a rozemnutou majoránku. Těsto ještě dochuťte čerstvě namletým pepřem.
- Nyní si v pánvi (ideálně s tlustým dnem) rozehřejte na středním ohni pořádnou porci sádla a poté doprostřed pánve dejte naběračkou porci těsta, kterou rozetřete na zhruba půl cm placku. Je na vás, zda budete dělat jeden velký bramborák nebo více malých. Já se přikláním k malým bramborákům, které jsou více křupavé.
- Po 2-3 minutách by bramborák měl být krásně zlatý, otočte ho a připravte stejným způsobem z druhé strany.
- Bramboráky ideálně nechte pustit přebytečný tuk na ubrousku a ihned servírujte, aby byly křupavé.
TIP: Bramboráky smažte v pořádné vrstvě tuku, čím méně tuku dáte na pánev, tím více absorbují bramboráky. Navíc se vám budou hůř smažit.
Chutnaly vám nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Nejlepší bramboráky
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept