Mac and Cheese

Mac and Cheese
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    45 minut
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 hodina

Mac & Cheese, je jednoduché a rychlé jídlo americké kuchyně. Díky své hutnosti je vydatné a je dobré ho doplnit zeleninou.

Mac and Cheese neboli makarony se sýrem, je velmi oblíbená pochoutka v americké kuchyni. Tento nenáročný pokrm můžete různě vylepšit podle své chuti. Já do receptu přidávám vypečenou slaninu a papričky jalapeňos, které jídlu dodají jedinečnou chuť a jemnou pálivost.

Suroviny na Mac & Cheese

  • Těstoviny – kolínka, lze použít i jiné – 250 g
  • Sýr čedar – 250 g
  • Parmazán – 100 g
  • Čerstvý sýr – 100 g
  • Mletá uzená paprika – 1 lžička
  • Sůl a pepř  dle chuti
  • Paprička jalapeňo – 2 ks
  • Slanina – 100 g

 

Bešamelová omáčka:

  • Máslo – 25 g
  • Hladká mouka – 25 g
  • Plnotučné mléko – 500 ml

Postup přípravy na Mac and Cheese

  • Nejprve si nakrájíme slaninu na malé kostičky a na mírném plameni ji opékáme v menší pánvi, dokud nezezlátne a neuvolní tuk. Poté ji scedíme. Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě podle pokynů na obalu. Jakmile jsou hotové, slijeme je a přemístíme do pekáčku. Nakonec k nim přidáme opečenou slaninu.

  • Příprava bešamelové omáčky je jednoduchá. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou následně rozpustíme v mléce. Do hotové bešamelové omáčky vmícháme čerstvý sýr a postupně přidáváme nastrouhaný čedar s parmezánem, aby se hezky rozpustily. Přibližně 50 g od každého druhu sýra si ponecháme stranou na závěrečné posypání.
  • Do pekáče s těstovinami přidáme nasekané zelené jalapeňo papričky, osolíme, opepříme dle chuti a důkladně promícháme. Poté směs přelijeme sýrovou omáčkou a rovnoměrně ji rozetřeme.
  • Nakonec vše posypeme strouhaným sýrem, vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně 10–15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.

Chutnaly Vám Mac and Cheese? Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

Mac and Cheese

Bešamelová omáčka

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Bohumill Masojídek

      ZAJÍMAVÝ RECEPT

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.