-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření45 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina
Mac & Cheese, je jednoduché a rychlé jídlo americké kuchyně. Díky své hutnosti je vydatné a je dobré ho doplnit zeleninou.
Mac and Cheese neboli makarony se sýrem, je velmi oblíbená pochoutka v americké kuchyni. Tento nenáročný pokrm můžete různě vylepšit podle své chuti. Já do receptu přidávám vypečenou slaninu a papričky jalapeňos, které jídlu dodají jedinečnou chuť a jemnou pálivost.
Suroviny na Mac & Cheese
- Těstoviny – kolínka, lze použít i jiné – 250 g
- Sýr čedar – 250 g
- Parmazán – 100 g
- Čerstvý sýr – 100 g
- Mletá uzená paprika – 1 lžička
- Sůl a pepř dle chuti
- Paprička jalapeňo – 2 ks
- Slanina – 100 g
Bešamelová omáčka:
- Máslo – 25 g
- Hladká mouka – 25 g
- Plnotučné mléko – 500 ml
Postup přípravy na Mac and Cheese
Nejprve si nakrájíme slaninu na malé kostičky a na mírném plameni ji opékáme v menší pánvi, dokud nezezlátne a neuvolní tuk. Poté ji scedíme. Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě podle pokynů na obalu. Jakmile jsou hotové, slijeme je a přemístíme do pekáčku. Nakonec k nim přidáme opečenou slaninu.
Příprava bešamelové omáčky je jednoduchá. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou následně rozpustíme v mléce. Do hotové bešamelové omáčky vmícháme čerstvý sýr a postupně přidáváme nastrouhaný čedar s parmezánem, aby se hezky rozpustily. Přibližně 50 g od každého druhu sýra si ponecháme stranou na závěrečné posypání.
Do pekáče s těstovinami přidáme nasekané zelené jalapeňo papričky, osolíme, opepříme dle chuti a důkladně promícháme. Poté směs přelijeme sýrovou omáčkou a rovnoměrně ji rozetřeme.
Nakonec vše posypeme strouhaným sýrem, vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně 10–15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.
Chutnaly Vám Mac and Cheese? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Mac and Cheese
Bešamelová omáčka
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews