Kakaový dort s mascarpone a ovocem

Kakaový dort s mascarpone a ovocem
  • Čas přípravy
    45 minut
  • Doba vaření
    35 minut
  • Porce
    10
  • Celkový čas
    75 minut

Kakaový dort s mascarpone, tvarohem, šlehačkou a ovocem

Kakaový dort s mascarpone a ovocem připravuji většinou na oslavy narozenin, ale můžete si ho připravit i jen tak pro sebe. Není to nic složitého a podle návodu ho zvládne určitě každý. Tento dort se skládá z kakaového korpusu a krému z mascarpone, tvarohu a šlehačky. Korpus ani krém nedělám příliš sladký, ale záleží na Vás, můžete přidat více cukru.

Rozhodně doporučuji si korpus upéct den předem, lépe se s ním pak pracuje.

Použila jsem dortovou formu o velikosti 21cm, ale už jsem zkoušela 18cm a v obou případech vyšel akorát.

Suroviny na přípravu korpusu:
  • Hladká mouka – 140g
  • Polohrubá mouka – 140g
  • Vejce – podle velikosti 4-5ks, já dala 5ks velikosti S
  • Třtinový cukr – 155g
  • Máslo – 50g, rozpuštěné v mikrovlnné troubě nebo olej
  • Voda – 50ml, vlažná
  • Kakao – 2-3 lžíce, já použila holandské kakao
  • Vanilkový cukr – 1 balíček
  • Kypřící prášek do pečiva – 1 balíček
Suroviny na přípravu krému:
  • Mascarpone – 500g, vychází na 2 kelímky
  • Tučný tvaroh – 250g ve vaničce
  • Smetana ke šlehání – 33%, 1 kelímek
  • Vanilkový cukr – 2 balíčky
Postup přípravy kakaového korpusu:
  1. Připravíme si 2 mísy a rozklepneme vejce. Oddělíme žloutky od bílků.
  2. Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny.
  3. Do vyšlehané pěny ze žloutků přidáme rozpuštěné máslo či olej a přilijeme vlažnou vodu.
  4. Po částech do těsta zašleháváme hladkou a polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto.
  5. K těstu přisypeme kakao a pokud máme těsto příliš hutné, přidáme do něj ještě malé množství oleje či vody. Množství oleje či vody poznáme podle toho, jak se nám bude těsto míchat.
  6. Vezmeme vaječné bílky a vyšleháme z nich pevný sníh, který opatrně přimícháme do hutného těsta. Bílky ho krásně zjemní.
  7. Připravíme si dortovou odnímatelnou formu, vymažeme ji máslem a vysypeme například polohrubou moukou, aby se nám korpus nepřilepil a nepotrhal.
  8. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 35 minut. Záleží jak Vám peče trouba. Já zkouším zapíchnout špejli a pokud ji vytáhnu suchou, tak máme hotovo. Nedoporučuji otevírat troubu dříve než za 30 minut, korpus by mohl spadnout.
  9. Po upečení korpus vyndáme z trouby, necháme jej chvíli vychladnout a poté sundáme okraj dortové formy a ponecháme ho pod utěrkou do dalšího dne.
Postup přípravy krému:
  1. Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem.
  2. V další míse si ušleháme smetanu a přidáme ji ke krému z mascarpone a tvarohu a tím ho celý zjemníme.
  3. Takto připravený krém na dort, uložíme před podáváním na 30 minut do ledničky.
Postup přípravy konečného dortu:
  1. Vychladnutý korpus prokrojíme ostrým nožem na 2-3 pláty, záleží kolik chcete použít krému.
  2. První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme. Položíme na něj další plát korpusu a opět potřeme krémem, případně ještě jednou opakujeme, pokud máte 3 pláty korpusu a končíme vrstvou krému. Zbytek krému pomažeme okolo celého dortu dokola za stran a uhladíme. Krému je dost, takže vyjde i na 3 vrstvy.
  3. Takto připravený dort ozdobíme čím chceme, fantazii se meze nekladou. Já použila kolem dokola dětské piškoty 1 balení a posypala bobulovitým ovocem – jahody, maliny, borůvky a navrch jsem přidala pár kousků čokolády na ozdobu.
  4. Dort uložíme před porcováním do ledničky, aby nám krém ještě ztuhnul a dobře se s ním při krájení pracovalo.

Přeji, ať se Vám dort povede a dobrou chuť.

 

Vyzkoušejte také: Nebe v hubě, které svou chutí nezklame.

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.