-
Čas přípravy45 minut
-
Doba vaření35 minut
-
Porce10
-
Celkový čas75 minut
Kakaový dort s mascarpone, tvarohem, šlehačkou a ovocem
Kakaový dort s mascarpone a ovocem připravuji většinou na oslavy narozenin, ale můžete si ho připravit i jen tak pro sebe. Není to nic složitého a podle návodu ho zvládne určitě každý. Tento dort se skládá z kakaového korpusu a krému z mascarpone, tvarohu a šlehačky. Korpus ani krém nedělám příliš sladký, ale záleží na Vás, můžete přidat více cukru.
Rozhodně doporučuji si korpus upéct den předem, lépe se s ním pak pracuje.
Použila jsem dortovou formu o velikosti 21cm, ale už jsem zkoušela 18cm a v obou případech vyšel akorát.
Suroviny na přípravu korpusu:
- Hladká mouka – 140g
- Polohrubá mouka – 140g
- Vejce – podle velikosti 4-5ks, já dala 5ks velikosti S
- Třtinový cukr – 155g
- Máslo – 50g, rozpuštěné v mikrovlnné troubě nebo olej
- Voda – 50ml, vlažná
- Kakao – 2-3 lžíce, já použila holandské kakao
- Vanilkový cukr – 1 balíček
- Kypřící prášek do pečiva – 1 balíček
Suroviny na přípravu krému:
- Mascarpone – 500g, vychází na 2 kelímky
- Tučný tvaroh – 250g ve vaničce
- Smetana ke šlehání – 33%, 1 kelímek
- Vanilkový cukr – 2 balíčky
Postup přípravy kakaového korpusu:
- Připravíme si 2 mísy a rozklepneme vejce. Oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny.
- Do vyšlehané pěny ze žloutků přidáme rozpuštěné máslo či olej a přilijeme vlažnou vodu.
- Po částech do těsta zašleháváme hladkou a polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto.
- K těstu přisypeme kakao a pokud máme těsto příliš hutné, přidáme do něj ještě malé množství oleje či vody. Množství oleje či vody poznáme podle toho, jak se nám bude těsto míchat.
- Vezmeme vaječné bílky a vyšleháme z nich pevný sníh, který opatrně přimícháme do hutného těsta. Bílky ho krásně zjemní.
- Připravíme si dortovou odnímatelnou formu, vymažeme ji máslem a vysypeme například polohrubou moukou, aby se nám korpus nepřilepil a nepotrhal.
- Těsto vlijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 35 minut. Záleží jak Vám peče trouba. Já zkouším zapíchnout špejli a pokud ji vytáhnu suchou, tak máme hotovo. Nedoporučuji otevírat troubu dříve než za 30 minut, korpus by mohl spadnout.
- Po upečení korpus vyndáme z trouby, necháme jej chvíli vychladnout a poté sundáme okraj dortové formy a ponecháme ho pod utěrkou do dalšího dne.
Postup přípravy krému:
- Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem.
- V další míse si ušleháme smetanu a přidáme ji ke krému z mascarpone a tvarohu a tím ho celý zjemníme.
- Takto připravený krém na dort, uložíme před podáváním na 30 minut do ledničky.
Postup přípravy konečného dortu:
- Vychladnutý korpus prokrojíme ostrým nožem na 2-3 pláty, záleží kolik chcete použít krému.
- První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme. Položíme na něj další plát korpusu a opět potřeme krémem, případně ještě jednou opakujeme, pokud máte 3 pláty korpusu a končíme vrstvou krému. Zbytek krému pomažeme okolo celého dortu dokola za stran a uhladíme. Krému je dost, takže vyjde i na 3 vrstvy.
- Takto připravený dort ozdobíme čím chceme, fantazii se meze nekladou. Já použila kolem dokola dětské piškoty 1 balení a posypala bobulovitým ovocem – jahody, maliny, borůvky a navrch jsem přidala pár kousků čokolády na ozdobu.
- Dort uložíme před porcováním do ledničky, aby nám krém ještě ztuhnul a dobře se s ním při krájení pracovalo.
Přeji, ať se Vám dort povede a dobrou chuť.
Vyzkoušejte také: Nebe v hubě, které svou chutí nezklame.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review