-
Čas přípravy20 minut + vychlazení
-
Doba vaření50 minut
-
Porce8
-
Celkový čas1hod,10min
Pokud hledáte dezert, který krásně vypadá, skvěle chutná a potěší každého milovníka sladkého, tak tento dort je tou pravou volbou. Navíc jeho vůně při pečení provoní celou kuchyň a potěší už během přípravy. Skvěle se hodí na oslavy, nedělní posezení i jen tak ke kávě.
Jahodový cheesecake pečený je vláčný, svěží dezert, který má pevnou a sametově hebkou strukturu, která se na jazyku doslova rozplývá. Kombinace krémového sýrového a tvarohového základu, jemné vanilky a šťavnatých jahod vytváří harmonii chutí, která vás přenese rovnou do jahodového ráje.
Suroviny na cheesecake
Na korpus:
- Máslové sušenky (Bebe nebo Lotus) – 120 g
- Máslo – rozpuštěné – 50 g
Na sýrovou náplň:
- Mascarpone – 250 g
- Tučný tvaroh – ve vaničce – 250 g
- Cukr krupice – 100 g
- Vanilkový extrakt – 1 lžička
- Vejce – velikost M – 2 ks
- Citronová šťáva – 1 lžíce
- Citronová kůra – 1 lžička (volitelně)
Na jahodový rozvar:
- Čerstvé nebo mražené jahody – 200 g
- Cukr – 2 lžíce (podle chuti a sladkosti jahod)
- Citronová šťáva – 1 lžička
- Voda – 1 lžíce
- Kukuřičný škrob – 1 lžička (na zahuštění)
Postup přípravy na jahodový cheesecake pečený
Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem najemno, smícháme s rozpuštěným máslem a dobře promícháme.
Připravíme si dortovou formu o velikosti 18-20 cm, kterou lehce vymažeme máslem. Směs natlačíme na dno formy a uhladíme lžící nebo skleničkou.
Dáme na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 160 °C, pak vyndáme a necháme sušenkový korpus vychladnout.
Mezitím v míse prošleháme mascarpone s tvarohem a cukrem dohladka. Přidáme vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru dle chuti. Dále přidáme vejce a opatrně vmícháme do náplně.
Takto připravenou náplň nalijeme na předpečený korpus a několikrát formou lehce poklepeme o stůl, aby vyšel vzduch. Cheesecake pečeme při 150–160 °C (program horní/dolní ohřev) cca 40 minut, dokud se střed jen lehce neklepe.
Po upečení vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme cheesecake pozvolna chladnout v troubě. Pak jej přesuneme do lednice a necháme odležet aspoň 6 hodin, ideálně přes noc.
Nakonec vytvoříme jahodový rozvar. Jahody dáme do kastrůlku, přidáme cukr a citronovou šťávu. Zahříváme na středním plameni, až se jahody rozvaří.
Rozmačkáme je lehce vidličkou, přidáme rozmíchaný škrob s vodou a krátce povaříme do zhoustnutí.
Necháme vychladnout a nalijeme na vychladlý cheesecake. Dáme ještě na chvíli ztuhnout do lednice a můžeme podávat.
Chutnal Vám jahodový cheesecake? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Jahodový cheesecake pečený - korpus
Na sýrovou náplň:
Na jahodový rozvar:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář