Jahodový cheesecake pečený

Jahodový cheesecake pečený
  • Čas přípravy
    20 minut + vychlazení
  • Doba vaření
    50 minut
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    1hod,10min

Pokud hledáte dezert, který krásně vypadá, skvěle chutná a potěší každého milovníka sladkého, tak tento dort je tou pravou volbou. Navíc jeho vůně při pečení provoní celou kuchyň a potěší už během přípravy. Skvěle se hodí na oslavy, nedělní posezení i jen tak ke kávě.

Jahodový cheesecake pečený je vláčný, svěží dezert, který má pevnou a sametově hebkou strukturu, která se na jazyku doslova rozplývá. Kombinace krémového sýrového a tvarohového základu, jemné vanilky a šťavnatých jahod vytváří harmonii chutí, která vás přenese rovnou do jahodového ráje.

Suroviny na cheesecake

Na korpus:

  • Máslové sušenky (Bebe nebo Lotus) – 120 g
  • Máslo – rozpuštěné – 50 g

 

Na sýrovou náplň:

  • Mascarpone – 250 g
  • Tučný tvaroh – ve vaničce – 250 g
  • Cukr krupice – 100 g
  • Vanilkový extrakt – 1 lžička
  • Vejce – velikost M – 2 ks
  • Citronová šťáva – 1 lžíce
  • Citronová kůra – 1 lžička (volitelně)

 

Na jahodový rozvar:

  • Čerstvé nebo mražené jahody – 200 g
  • Cukr – 2 lžíce (podle chuti a sladkosti jahod)
  • Citronová šťáva – 1 lžička
  • Voda – 1 lžíce
  • Kukuřičný škrob – 1 lžička (na zahuštění)

Postup přípravy na jahodový cheesecake pečený

  • Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem najemno, smícháme s rozpuštěným máslem a dobře promícháme.
  • Připravíme si dortovou formu o velikosti 18-20 cm, kterou lehce vymažeme máslem. Směs natlačíme na dno formy a uhladíme lžící nebo skleničkou.
  • Dáme na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 160 °C, pak vyndáme a necháme sušenkový korpus vychladnout.
  • Mezitím v míse prošleháme mascarpone s tvarohem a cukrem dohladka. Přidáme vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru dle chuti. Dále přidáme vejce a opatrně vmícháme do náplně.
  • Takto připravenou náplň nalijeme na předpečený korpus a několikrát formou lehce poklepeme o stůl, aby vyšel vzduch. Cheesecake pečeme při 150–160 °C (program horní/dolní ohřev) cca 40 minut, dokud se střed jen lehce neklepe.
  • Po upečení vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme cheesecake pozvolna chladnout v troubě. Pak jej přesuneme do lednice a necháme odležet aspoň 6 hodin, ideálně přes noc.
  • Nakonec vytvoříme jahodový rozvar. Jahody dáme do kastrůlku, přidáme cukr a citronovou šťávu. Zahříváme na středním plameni, až se jahody rozvaří.
  • Rozmačkáme je lehce vidličkou, přidáme rozmíchaný škrob s vodou a krátce povaříme do zhoustnutí.
  • Necháme vychladnout a nalijeme na vychladlý cheesecake. Dáme ještě na chvíli ztuhnout do lednice a můžeme podávat.

Chutnal Vám jahodový cheesecake? Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

Jahodový cheesecake pečený - korpus

Na sýrovou náplň:

Na jahodový rozvar:

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.