
-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce8
-
Celkový čas25 min
Vánoce se kvapem blíží a s nimi je v mnoha domácnostech spojená příprava domácího vaječného likéru. Co takhle vyzkoušet ochucenou verzi a připravit si čokoládový vaječný likér?
Vánoční čokoládový likér vychází z receptu na klasický vaječný likér, kam vlastně přidáme tabulku kvalitní hořké čokolády. Já zvolil 70% čokoládu Lindt, ale každý může zvolit svou oblíbenou čokoládu nebo dokonce přidat čokolády dvě.
Suroviny na čokoládový vaječný likér
- 8 žloutků
- 20 g (1 sáček) vanilkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 g salka (slazené kondenzované mléko)
- 700 ml plnotučného mléka
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 250-300 ml kvalitního alkoholu např. tuzemského rumu
- moučkový cukr dle chuti
TIP: Můžete přidat karamelové salko, které je však dobré před použitím zahřát ve vodní lázni.
Postup přípravy čokoládového vaječného likéru
- V míse si vyšlehejte vanilkový cukr a žloutky do světlé pěny.
- Do hrnce s tlustým dnem např. litinového nalijte mléko, tučnou smetanu a kondenzované mléko (Salko). Začněte pomalu zahřívat. Přidejte hořkou čokoládu nalámanou na kousky a nechte ji v mléčné směsi rozpustit.
- Přimíchejte žloutkovou směs a společně zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání. Směs se nesmí vařit jinak se žloutky srazí. Likér je hotový když má zhruba 80-85 stupňů a bude krásně hustý. Poté ihned hrnec odstavte a likér nechte vychladnout.
- Do vychlazeného likéru přilijte rum podle chuti a celou směs ještě sceďte přes jemné síto, abyste se zbavili případných hrudek. Likér plňte do lahví a uchovávejte v chladu v lednici.
Chutnal vám vánoční čokoládový likér? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vánoční čokoládový likér
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář