Kung Pao je legendární čínské jídlo, které vyniká svou pikantní chutí a jedinečnou kombinací masa, zeleniny a oříšků. Tato klasika ze Sečuánu si získala oblibu po celém světě díky své jednoduché přípravě a skvělé chuti.
Kuřecí kung pao originál není ta převzatá a počeštělá verze, kdy s kuřecím masem restujete různé druhy zeleniny, přidáte sójovku, solamyl a je hotovo. Originální a pravé čínské kung pao má totiž přesně dané suroviny, které by v receptu neměly chybět. Mezi nimi jsou například arašídy, sečuánský pepř, rýžové víno nebo sušené chilli papričky.
Suroviny na kuřecí kung pao originál
Maso:
- 450 g kuřecí maso
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce voda
- 2 lžíce škrobu
Omáčka:
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 3 lžičky škrobu
- 3 lžičky cukru
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce Shaoxing rýžové víno
Oříšky:
- 50 g arašídů (nebo kešu)
Stir-fry úprava:
- 3 lžíce rostlinný olej
- 2 ks sušené papričky Cayenne
- 1 lžička sečuánského pepře (vcelku)
- 6 stonků jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 1 cm kousek zázvoru
Postup přípravy originálního kuřecího kung pao
- MARINOVÁNÍ MASA: Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 cm. V misce je smíchejte se sezamovým olejem, škrobem, sójovou omáčkou a trochou vody. Přikryjte a nechte krátce odležet v lednici. Mezitím si připravte omáčku.
- PŘÍPRAVA OMÁČKY: V menší misce smíchejte oba druhy sójové omáčky, škrob, cukr, vodu a čínské víno podle uvedených poměrů v receptu.
- PRAŽENÍ OŘÍŠKŮ: Na suché pánvi nebo přímo ve woku jemně opražte arašídy nebo kešu oříšky na mírném plameni. Jakmile lehce zhnědnou, sundejte je z ohně a nechte vychladnout bokem.
- PŘÍPRAVA ZELENINY: Jarní cibulku nakrájejte i s natí na větší kousky. Česnek a zázvor oloupejte a nasekejte najemno – případně můžete oboje pokrájet na tenké plátky, pokud to tak máte raději.
- STIR-FRY WOK: Ve woku rozehřejte trochu oleje a přidejte sušené chilli papričky a sečuánský pepř. Jakmile začne koření uvolňovat vůni, přidejte naložené maso a krátce ho zprudka opečte, aby se hezky zatáhlo – zabere to asi minutu. Přisypte pokrájenou jarní cibulku, česnek a zázvor, a restujte další minutu. Poté vše zalijte připravenou omáčkou, dobře promíchejte a nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne. Jakmile má omáčka požadovanou konzistenci, stáhněte wok z ohně a vmíchejte opražené oříšky. Pokrm servírujte horký s čerstvě uvařenou rýží.
Napište komentář