-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas25 min
Dušený špenát je ideální volbou k bramborovým knedlíkům nebo pečenému masu. Vychutnejte si tento krémový špenát například k vepřovým výpečkům nebo moravskému vrabci.
Dušený špenát se smetanou je můj oblíbený, protože je jemnější a tím pádem celkově chutnější. Můžete k přípravě použít čerstvý listový špenát nebo mražený. V případě, že budete používat čerstvý špenát, tak jej blanšírujte. Díky blanšírování zůstane špenát krásně zelený. Počítejte také s tím, že čerstvého špenátu budete potřebovat dvakrát tolik než toho zmrazeného. Dušený špenát je trošku paradox, protože listová zelenina se správně nemá dlouho dusit, proto si nejprve svařte smetanu s cibulí a nakonec přidejte špenát a pokrm dochuťte.
Suroviny na dušený špenát se smetanou
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1-2 cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 400 čerstvý špenát (200 g mražený)
- 2-3 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
VIDEORECEPT
Postup přípravy dušeného špenátu se smetanou
- Pokud používáte mražený špenát, nechte ho venku alespoň 30 minut povolit, můžete jej také přelít vroucí vodou. U čerstvého špenátu blanšírujte -> nechte 2-3 minuty ve vroucí vodě a poté vychlaďte v ledové vodě ideálně s ledovými kostkami. Připravený špenát si pokrájejte na menší kusy.
- Na másle začněte restovat cibuli najemno a jakmile zesklovatí, zalijte ji smetanou a směs zahříváním nechte zhoustnout.
- Do hustého základu přidejte nasekaný špenát a osolte ho. Špenát ještě pustí vodu, takže jej provařte, aby zhoustnul.
- Ke konci přidejte prolisovaný česnek a minutku provařte. Nakonec dochuťte špenát podle potřeby černým pepřem, solí a můžete přidat i špetku muškátového oříšku.
- Špenát podávejte k oblíbenému pokrmu.
TIP: Jakmile špenát zhoustne, někdo jej mixuje dohladka. Záleží na vás zda chcete rustikální podobu nebo kaši, kterou dělávali ve školních jídelnách ze špenátového protlaku.
Chutnal vám dušený špenát se smetanou? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Dušený špenát se smetanou
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review