-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce10
-
Celkový čas6 dní
Jedinečná a celosvětově proslulá chilli omáčka Sriracha – ta s tím kohoutem. Pokud tuto omáčku máte také rádi, tak zbystřete, můžete si totiž připravit svojí omáčku přímo doma.
Tato domácí chilli omáčka Sriracha byla asi nejúspěšnější z mých pokusů o napodobení Srirachy od Huy Fong Foods. Klasická Sriracha (s kohoutem) se vyrábí výhradně ze zralých červených chilli papriček jalapeňos, které však nejsou tolik pálivé. Tuto domácí chilli omáčku si tak můžete připravit z jakékoli odrůdy pálivých papriček a vzhledem k tomu, že je právě období sklizně, tak jsem si jí dovolil připravit s vámi.
Suroviny na domácí chilli omáčku Sriracha
- 600 g červených jalapeňos papriček
- 6 stroužků česneku
- 6 lžic třtinového cukru
- 1 lžíce soli
- 120 ml jablečného octa
Co ještě mohu přidat do své Srirachy?
Více druhů chilli – zkuste pustit uzdu své fantazii, použijte třeba 2 nebo více odrůd papriček
Sušený česnek – existují recepty, kde se používá výhradně sušený česnek namísto čerstvého. Má to své důvody, protože obě formy mají svou specifickou chuť i vůni. Zkuste přidat do receptu 1 lžíci sušeného česneku.
Červená paprika – máte příliš pálivé chilli? Zkuste pro zjemnění přidat čerstvou červenou papriku.
VIDEORECEPT
S čím domácí omáčku Sriracha jíst?
Avokádový toust s vejcem, hummus, pečené plátky slaniny potřené srirachou s třtinovým cukrem, cibulové kroužky ve slanině, srirachup (kečup + sriracha), při výrobě domácího máslového popcornu a stovky dalších kombinací! Viděl jsem dokonce recept na mac and cheese (makarony se sýrem) se srirachou a dokonce vám ji ve vybraných podnicích přidají do koktejlu Bloody Mary.
Skladování domácí Srirachy.
Srirachu nepotřebujete nutně skladovat v lednici. Důvodem jsou antibakteriální účinky, které jsou ve finálním produktu obsaženy. Já mám však vyzkoušené, že jako většina potravin i tato domácí chilli omáčka Sriracha vydrží nejdéle v lednici. Ta kupovaná Sriracha obsahuje další stabilizátory a příměsi, které udrží omáčku čerstvou i když v lednici nebude.
Pokud vás zajímají informace o originální vietnamsko-americké omáčce Sriracha, tak si přečtěte článek 8 věcí, které byste o Srirache měli vědět.
Ingredients
Domácí chilli omáčka SRIRACHA
Directions
Papričky, které budete používat musíte zbavit zelených stonků a pořádně je opláchnout. Nemusíte je zbavovat semen, ty posléze přecedíte přes sítko.
Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte chilli na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na místě při pokojové teplotě.
Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.
Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.
Nyní směs dejte do hrnce a na mírném plameni nechte směs prohřívat (5-10 minut) dokud krásně nezhoustne.
Conclusion
Domácí srirachu máte hotovou a nyní ji dejte ideálně do nádoby bez přístupu vzduchu a v lednici skladujte až do 6 měsíců.
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Domácí chilli omáčka SRIRACHA (originální recept)
Ingredients
Domácí chilli omáčka SRIRACHA
Follow The Directions
Papričky, které budete používat musíte zbavit zelených stonků a pořádně je opláchnout. Nemusíte je zbavovat semen, ty posléze přecedíte přes sítko.
Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte chilli na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na místě při pokojové teplotě.
Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.
Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.
Nyní směs dejte do hrnce a na mírném plameni nechte směs prohřívat (5-10 minut) dokud krásně nezhoustne.
Recipe Reviews