-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce2
-
Celkový čas60 min
Fish & chips neboli ryba s hranolky je národní pokrm Velké Británie. Jedná se v podstatě o smažené bramborové hranolky, smaženou rybu v pivním těstíčku a Britové často přidávají hrášek nebo hráškové pyré.
Dokonalé Fish & chips v těstíčku je jednoduché jídlo na přípravu a bude chutnat skvěle pokud použijete dobré suroviny. Základem jsou naše české brambory, filety z tresky (nepoužívejte kostky) a skvěle nadýchané pivní těsto, ve kterém rybu obalíte. V Británii se ještě podávají s majonézou nebo se ryba pokape octem. Nesmí chybět tzv. ‘mushy peas’, což je hráškové pyré ochucené mátou.
Suroviny na dokonalé fish & chips v těstíčku
- 250 g čerstvých filet tresky
- 250 g brambor
- 2 lžíce hladké mouky na obalení
- 75 g hladké mouky
- 25 g škrobu
- lžíce kypřícího prášku
- lžička mleté sladké papriky
- lžíce sušeného česneku
- 2 lžičky soli
- půl lžičky mletého pepře
- 200 ml studeného piva
- čerstvý tymián na rybu
- sůl & pepř na rybu
- dostatek oleje na smažení
- hráškové pyré: 4 lžíce mraženého hrášku, 20 g másla, sůl, citronová šťáva, čerstvá máta
VIDEORECEPT
Postup přípravy britského národního jídla
- PIVNÍ TĚSTÍČKO: Do mísy dejte hladkou mouku, škrob, kypřící prášek, mletou papriku, sušený česnek, mletý pepř a vše osolte. K ingrediencím přilijte pivo a metličkou rozmíchejte směs v hladké těsto. Pivní těstíčko musí být tekuté zhruba jako těsto na palačinky, podle potřeby jej tedy zřeďte pivem.
- RYBA: Nejprve filet zbavte drobných kostí, vždy je lepší rybu zkontrolovat. Filet nakrájejte na středně velké kusy.
- Maso osolte, opepřete a posypte čerstvě nasekaným tymiánem. Pokud nemáte čerstvý, přidejte sušenou verzi.
- HRANOLKY: Brambory si oloupejte, pokud máte nové brambory, můžete slupku nechat a brambory omýt popř. očistit kartáčem pod tekoucí vodou.
- Brambory nakrájejte do tvaru hranolků a dejte do hrnce se studenou vodou. Vodu přiveďte k varu a brambory 5 minut povařte. Poté je slijte a hranolky rozprostřete na odkapávací sítko nebo ubrousek.
- Nyní si v hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte rostlinný olej na 180°C. Vrstva oleje by měla být dostatečně vysoká, aby se hranolky usmažily zároveň z obou stran. Po 5 minutách smažení hranolky vyndejte a nechte odkapat na sítku nebo ubrousku. Hranolky nechte 10 minut odpočinout a mezitím osmažte rybu.
- RYBA: Olej po prvním smažení hranolek stáhněte na střední oheň a okořeněné filety obalte v hladké mouce a poté namočte do pivního těstíčka. Ihned po obalení je vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova. Z každé strany rybě postačí 2-3 minuty.
- Usmaženou rybu dejte odkapat na mřížku nebo na papírový ubrousek, abyste ji zbavili přebytečného tuku.
- HRANOLKY: Olej opět zvyšte na nejvyšší stupeň (cca 180°C) a hranolky v něm podruhé osmažte dozlatova. Druhé smažení by nemělo trvat déle než 5 maximálně 6 minut. Hranolky umístěte ideálně do mísy a pořádně osolte a pomocí mísy hranolky prohazujte, aby byly osolené rovnoměrně.
- HRÁŠKOVÉ PYRÉ: V menším hrnci si rozpusťte máslo, přidejte hrášek, osolte a nechte pár minutek prohřát. Po změknutí hrášku odstavte hrnec, zakápněte citronovou šťávou a přidejte nasekanou mátu. Vše rozmačkejte vidličkou a promíchejte.
- Hranolky a rybu podávejte s domácí tatarkou. Rybu zakápněte citronovou šťávou a k jídlu přidejte hráškové pyré, které smažené jídlo osvěží.
- Dobrou chuť.
Chutnalo vám fish and chips? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Pivní těstíčko
Fish
Chips
Hráškové pyré
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews