SMRKÁČ: Připravte si sirup a med ze smrkových výhonků

Smrkáč - smrkový sirup

Smrkáč je lidové označení pro sirup, který se připravuje z mladých jarních výhonků smrku. Tyto světlezelené výhonky mohou mít blahodárné účinky pro naše zdraví. Výhonky jsou skvělý zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitu a je nezbytný k udržení tělesného i psychického zdraví. Díky silicím, které smrky obsahují působí i na dýchací cesty, pomáhá při rýmě i kašli, tiší bolesti svalů a kloubů. Mladé výhonky jsou velmi měkké, takže se dají konzumovat hned po utrhnutí nebo přidat do salátu. To nejlepší co však můžete udělat je, že si z nich připravíte domácí přírodní medicínu. Připravili jsme si pro vás recepty, kde vám prozradíme jak si z těchto jarních smrkových výhonků vyrobit sladký léčivý sirup tvz. smrkáč a domácí smrkový med.

Léčivé účinky smrkových výhonků

Smrkové výhonky jsou pokladem ve světě bylinek. Tyto světle zelené konce větviček smrku se kromě nachlazení kašli i rýmě využívají, protože:

  • podporují vykašlávání, usnadňují smrkání, ředí a uvolňují usazeniny v dýchacích cestách včetně nosních dutin
  • posilují imunitu
  • tiší bolesti svalů
  • mají protizánětlivé účinky
  • tiší revmatické bolesti kloubů
  • mají pozitivní vliv na celkovou psychickou kondici
  • mírní únavu a vyčerpání
  • podporují prokrvení končetin
  • mají pozitivní vliv při regeneraci a rekonvalescenci

Jak na sběr smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky poznáte snadno. Jsou to světlezelené konečky větví smrku, které se sbírají od dubna do června. Sbírejte vždy výhonky, které jsou menšího vzrůstu (cca 3 cm). Tyto výhonky jsou jemné a nikdy by neměly píchat. Smrkové výhonky buďto stříhejte nebo opatrně utrhávejte, ale nikdy nelámejte celé větve. Myslete na to, že pro smrk jsou tyto výhonky důležité, z jednoho stromu jich vždy utrhněte jen několik.

Smrkáč – recept na přípravu smrkového sirupu

Suroviny na smrkáč

  • mladé smrkové výhonky
  • citron
  • cukr

Postup přípravy

  1. Nejprve si mladé smrkové výhonky opláchněte vodou a připravte si zavařovací sklenici.
  2. Do sklenice vložte vrstvu smrkových výhonků (cca. 3 cm vysokou) a na ně zhruba 1,5 cm vrstvu z cukru. Na cukr položte dvě kolečka citronu a postup opakujte dokud není sklenice plná. Dbejte na to, aby poslední vrstva ve sklenici byla právě z cukru.
  3. Nakonec sklenici přikryjte potravinářskou fólií, upevněte gumičkou a postavte na slunné místo (klidně i na okenní parapet)
  4. Po zhruba 3 týdnech směs zceďte přes jemné sítko nebo plátno, slijte do skleniček a pevně zavíčkujte. Smrkáč skladujte v lednici.

Použití smrkového sirupu

  • Pokud máte problémy s kašlem či rýmou, tak si 1-3 lžíce vmíchejte do čaje.
  • Pokud chcete využít preventivních účinků sirupu, posílit imunitu či jej využít k regeneraci, tak vám postačí jedna lžička denně.
  • Tím, že je sirup příjemně sladký se hodí k palačinkám i lívancům nebo do ovesné kaše.

Med ze smrkových výhonků

Med ze smrkových výhonků se velmi podobá smrkovému sirupu. Rovněž si s ním osladíte čaj nebo jej použijete stejně jako klasický med.

Suroviny na smrkový med

  • 500 g smrkových výhonků
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 citron
  • 1 lžicka kyseliny citronové

Postup přípravy smrkového medu

  1. Nejprve si mladé smrkové výhonky opláchněte vodou. Nyní je umístěte do hrnce a zalijte studenou vodou, kterou přiveďte k varu a 20-30 minut vařte.
  2. Hrnec odstavte a přidejte citron nakrájený na plátky. Takto směs nechte 24 hodin a občas ji promíchejte.
  3. Druhý den směs zceďte a přitom výhonky důkladně vymačkejte. Přidejte cukr a opět na velmi mírném plameni směs prohřejte. Postupně by vám měla vzniknout hustá medová směs do které na konci přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci.
  4. Ještě horký med nalijte do čistých sklenic, pevně uzavřete a pár hodin nechte dnem vzhůru. Poté jej skladujte v lednici.

Jmenuji se Filip a věřím, že život je příliš krátký na špatnou kávu a nudné jídlo. Nejraději mám asijskou a italskou kuchyni a mé oblíbené suroviny jsou avokádo a koriandr. Jsem spoluzakladatelem webu bestrecepty.cz, kde se i lidé mohou zapojit a přidávat své recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.