-
Čas přípravy1 hod
-
Doba vaření45 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod 45 min
Kvalitní český chléb je nenahraditelný. Vy si nyní můžete připravit křupavý, kváskový chléb, který dobře poslouží ke svačině nebo jako příloha k poctivému guláši.
Domácí kmínový chleba je jednoduchý na přípravu a skvěle vám poslouží nejen při grilovačce, ale i jako příloha k hlavnímu chodu. Křupavému a poctivému chlebu se nic nevyrovná. Jeho příprava zabere více času, ale výsledek je boží.
Suroviny na domácí kmínový chleba
- 1 lžička cukru
- 600 ml vody
- 42 g droždí (kostka)
- 1 kg hladké mouky
- 3-4 lžičky soli
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce oleje
- kmín na posypání
- sádlo na vymazání plechu
- vejce na potření
TIP: Chléb můžete posypat slunečnicovými semínky nebo do těsta přidat smaženou cibulku.
Jak na domácí chléb ze sušeného droždí?
Rozdíl mezi sušeným a čestvým droždím je zejména v gramáži. Pokud používáte sušené droždí, vždy použijte 2,5x méně droždí. Pokud tedy v tomto receptu potřebujete 42 g čerstvého droždí, můžete jej nahradit 17 g sušeného droždí.
Domácí kmínový chleba postup přípravy
- Nejprve musíte nechat vzejít kvásek. V 600 ml vlažné vody rozpusťte 1 lžičku cukru, přidejte rozdrobenou kostku droždí, promíchejte a nechte při pokojové teplotě nakynout.
- Do větší misy dejte 1 kilo hladké mouky, 3 lžičky soli, 2 lžíce kmínu a 2 lžíce oleje. Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte 45 minut na teplém místě kynout.
- Plech vymažte sádlem. Po vykynutí těsta vypracujte bochník a umístěte ho na vymaštěný plech. Bochánek přikryjte znovu utěrkou a nechte znovu kynout zhruba 30 minut.
- Troubu si předehřejte na 220°C, bochánek několikrát nařízněte zvrchu a potřete rozšlehaným vejcem. Ještě chléb posypte kmínem a dejte péct do trouby na 15 minut.
- Po 15 minutách snižte teplotu na 200°C a dopečte chléb dalších 35 minut.
TIP: Místo vajíčka lze chléb před pečením potřít vodou.
Domácí kmínový chleba se skvěle hodí jako příloha k:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review