Rybízový sirup – domácí a hustý

Rybízový sirup - domácí a hustý
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    15 min
  • Porce
    10
  • Celkový čas
    35 min

Pokud máte na zahrádce přebytek červeného rybízu a nevíte, co s ním, tak doporučuji připravit tento lahodný rybízový sirup, který vám vydrží i několik měsíců.

Rybízový sirup je domácí hustý sirup z čerstvého červeného rybízu, ze kterého připravíte limonádu nebo jej můžete zakomponovat při přípravě dezertů. K samotné přípravě sirupu budete potřebovat pouze velký hrnec, jemné síto a čisté skleněné, uzavíratelné lahve. Cukr můžete použít buďto třtinový nebo klasický cukr krystal. Tento rybíz doporučuji vyzkoušet při přípravě míchaného koktejlu tequila sunrise.

Suroviny na přípravu domácího rybízového sirupu

  • 1 kg zralého červeného rybízu
  • 400 ml čisté vody
  • 400 g cukru
  • 7 g kyseliny citronové

VIDEORECEPT

Postup přípravy rybízového sirupu

  1. Nejprve musíte zbavit rybíz stopek, nejlépe to uděláte za použití vidličky, kterou budete jednotlivé bobule strhávat do hrnce se studenou vodou přímo ze stonku. Rybíz dobře opláchněte a vodu slijte.
  2. Nyní si rybíz dejte do hrnce a přidejte 400 ml čisté vody a přiveďte k varu. Bobule provařte zhruba 15-20 minut, aby změkly. Poté je stáhněte z ohně a bobule lehce rozmačkejte.
  3. Nyní šťávu sceďte skrze jemné sítko, klidně je nechte pár hodin okapat.
  4. Ve stejném hrnci, ve kterém jste vařili rybíz si smíchejte 400 g cukru a kyselinu citronovou. Nechte cukr rozpustit a šťávu povařte 2 minuty.
  5. Ještě horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví a nechte vychladnout.
  6. Při přípravě limonády použijte 2 lžíce sirupu, které smíchejte s perlivou vodou.

TIP: Z přecezeného rybízu se dá udělat i druhý nálev.

Chutnal vám domácí rybízový sirup? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Rybízový sirup

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    • Zuzana

      Super recept, letos dělám již po třetí z rybízu. Dáváme ho do čaje a já si ho dávám do vody

    • Alžběta

      Dobrý den chci se zeptat kolik litrů je jedno kilo rybízu. Děkuji

    • Lucie

      Za mě tento recept docela propadák. Poměry ingrediencí a postup jsem dodržela a mám z toho totálně kyselý sirup, kde je cítit jen kyselina citronová. Nedá se pít ani po naředění. 7 g kyseliny citronové je fakt moc.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..